Форситията (или форзиция) е полезна билка, особено пък в началото на пролетта. Тя има дълга история в китайската медицина. Предпазва от респираторни заболявания. Още с първите цветове на пролетта, природата ни дава начин да се борим с настинките и грипа.

Яркожълтите храсти форсития цъфтят около Цветница и в градовете, и по планините. От миналата година ги чакам, за да направя този сироп. Заради дъждовното време мислех, че и тази година няма да успея да набера от жълтите цветчета, обаче имах късмет. Качихме се на разходка в Бистрица и там храстите тъкмо цъфтяха. Беше малко хладно, сравнено с температурите в София и както се вижда от снимката, на някои хора им беше студено:)

ПРОДУКТИ:

1 част (чаша например) цветчета на форсития, леко натъпкани в нея

1 част вода

1 част захар

½ лимон, ако ще го консервирате

Показаното на снимките количество (600-700 мл) излезе малко повече от литър сироп.

Наберете цветчетата на форситията. По това време в България вали често, така че ако ги наберете от по-чисто място, а не в града, няма нужда да ги миете. Все-пак, вие ги виждате и вие ще прецените. Ако не миете цветовете, вкусът на билката ще бъде по-наситен.

Сложете водата да заври и залейте с нея цветовете. Захлупете и оставете за около 12 часа – най-добре нощем, когато е по-хладно. Не ги слагайте в хладилник.

След това прецедете течността, добавете захарта и сварете. Варете пет-десет минути, колкото да се посгъсти сиропа.

Ако количеството сироп е за консумация до седмица-две, може да не добавяте лимон. Тогава ще усетите най-силно специфичния, познат ви от детството и много приятен аромат на сиропа от форсития. Ако искате да съхраните сиропа, тогава заедно със захарта добавете и сока от лимон. После, още горещ, налейте сиропа в буркани и ги затворете, за да се запечатат.

Консумирайте най-късно до следващата пролет като сладка, домашна напитка. Подходяща е за разреждане и с газирана, и с обикновена вода. Вкусна и пазеща здравето ни:)

Да ви е сладко!

Евел Инара

ОЩЕ ПРОЛЕТНИ СИРОПИ:

люляков сироп