Да си призная, все по-малко харесвам листовете и картите за обучение. Не че съвсем ги отричам, но забелязвам как се забавлява дъщеря ми, докато подскача, подхвърля или държи в ръцете си нещо, чрез което придобива знания. За нея въпросният развиващ материал е играчка, не учебно пособие. Затова вкъщи математиката влезе с КАПАЧКИ, МОНТЕСОРИ МЪНИСТА, СЕНЗОРНО СМЕТАЛО… А тези кубчета са й особено любими.

Подходящи са дори за мъници на годинка, но и на първолаци ще се харесат. Направих първо обикновено кубче, подобно на голям зар – онова раздърпаното, с червените точки. То е на няколко години. На страните му има от една до шест точки. Детето хвърля зара и казва цифрата, която му се е паднала.

Играта се прие с огромен ентусиазъм, сигурно заради подхвърлянето. Моята щерка във всичко държи да се редуваме, затова и тази игра протича така. Аз понякога нарочно греша, а тя ме поправя.

После ми хрумна да направя още един зар – от 7 до 12 точки на всяка страна. Така въведох повече числа за игра. Вече можехме не само да броим, а и да събираме и да изваждаме. Някъде към петата годинка децата са готови за смятане, може и по-рано. Ще забележите кога детето ви е готово. То трябва да брои поне до 20 и да осъзнава последователността на цифрите. Започнете събирането с най-малките цифри, първо само със събиране и никога не принуждавайте детето си да смята, ако не желае. Заиграйте го, помогнете му. За изваждане детето ще е готово може би година по-късно.

Най-късно добавих кубчетата с изписани цифри. Те са с цифри от 0 до 5 и от 6 до 11. С четири кубчета имаме възможност да играем на повече игри и да заобичаме математиката:

  • да затвърждаваме броенето и значението на цифрите и числата
  • да събираме и изваждаме
  • да търсим броя точки, съответстващ на цифра и обратното
  • да умножаваме след време
  • да упражняваме двуцифрени, а и три и четирицифрени числа след време

Подхвърлянето, играта на късмет кой ще хвърли по-голямо число или дори самото любопитство при хвърлянето на зарче вълнуват децата. Кубчетата се изработват изключително лесно – просто изрежете 6 квадрата от картон, нарисувайте им числа или точки, залепете ги с тиксо и сте готови.

Както виждате, нашите кубчета не са идеални, дори съм ползвала изрисуван кашон, защото вкъщи се рисува върху всяка подходяща повърхност.

Така че – дали детето ви тъкмо прохожда или вече е първолаче, направете си такива зарчета-кубчета и играйте! Математиката може да бъде забавна!

Евел Инара