мед от глухарче рецепта

Да, медът от глухарчета не е пчелен мед. Той е сладко, което обаче е много вкусно и много полезно. Освен това се прави изключително лесно. Ако се получи по-редичък, може да се ползва като сироп за разтваряне с вода или за подслаждане на чай. Вкусът му е богат, на цветя, без горчиви нотки.

Напоследък съм запалена по приготвянето на всякакви рецепти с цветя и билки. Правим си сладко от акация, домашен ментов ликьор, разни лосиони с билки… Мисля да пробвам и рецептата от панирани глухарчета тази година:) Но, сега рецептата за мед от глухарчета:

мед от глухарче рецепта

Първо трябва да наберете цветове на глухарчета – без дръжките. Не е важно дали са разцъфтели или са пъпки, те ще се затворят, щом ги откъснете. Важно е обаче да берете по-далеч от натоварен път или градски тревни площи, за да са възможно най-чисти цветовете. Наберете количество, което ще поберете в тенджерите, които разполагате. Например аз правя сладкото в трилитрова тенджера, затова бера не повече от три чаени чаши цвят (понатъпкани).

НУЖНИ СА ВИ:

2,5-3 чаени чаши цветове от глухарче.

1 лимон

1 кг захар

1 литър вода

пакетче лимонена киселина

Аз започвам да приготвям моя мед от глухарчета следобед или надвечер, когато сме се върнали от разходка. Хубаво е, че през пролетта доста вали, тогава цветята са по-чисти и няма много буболечици по тях.

мед от глухарче рецепта

Оставете за два-три часа набраните цветове в широка чиния или друг подходящ съд на открито, за да се махнат буболечките. Трябва да ги приберете преди да мръкне, защото иначе цялата процедура ще е нахалост. После по-добре не мийте цветовете. Сложете ги в тенджерка, залейте с водата и нарежете лимона на парчета, но без кората.

Сложете тенджерата на котлона докато заври. Оставете за през нощта – между 6 и 12 часа.

мед от глухарче рецепта

На сутринта (или когато се събудите, може и по-късничко) прецедете сместа и добавете захарта. Сложете на котлона, на средна сила. Мен ме мързи да бъркам, затова оставям да къкри и само от време на време проверявам как е. След 30-40 минути медът ще започне да се сгъстява.

мед от глухарче рецепта

Когато се появят ей такива мехури/пяна като на снимката, вече е по-гъстичък. Проверете като капнете капка върху чинийка – ако капката не се разлее настрани, добавете лимонената киселина. Разбъркайте и махнете от огъня.

мед от глухарче рецепта

Аз веднага пълня бурканчета, затварям ги и ги обръщам, за да се запечатат. Но нашият мед от глухарчета бива изпапкан още доста преди да захладнее:) Много е вкусен с палачинки, гофрети или просто за подслаждане в чая.

Евел Инара

МОЖЕ БИ ЩЕ ВИ ХАРЕСА И:

сироп от форсития