Игра с чукче

Моето дете приветства всякакви занимания, които по принцип не са й позволени – като използването на чук например:) Подобна игра е всъщност много полезна за сръчността, за силата на ръцете, за връзката между око и ръка, а и за изразходване на адреналина. Ето как използвам опаковки и неща, които иначе просто изхвърлям, за да ги предложа за игра. Чудесно е, че играчката няма да ви струва нито стотинка и няма да заема място в дома ви.

Първата игра е ЗАБИВАНЕ НА ПИРОНИ

Игра с чукче

Ясно е, че не са истински пирони. Аз дълго време отлагах да предложа тази игра, защото си бях наумила да купя тий за голф вместо пирони – това са онези пластмасови или дървени държачи, на които се слагат топките в голфа. Има ги в Декатлон. Обаче, след като се мотах цяла година, накрая установих че и обикновени, начупени пръчици вършат работа. По-лесно ще ги начупите, ако са изсъхнали.

Вместо парче дърво, забиваме дървените „пирони“ в тарелка от стиропор. Тарелките са често срещани като опаковки на гъби, месо и други храни. Ако имате по-дебело парче стиропор, още по-добре. Сложете тарелката обърната с дъното нагоре върху дъска за рязане. Така няма да нараните масата с тази игра, а и ще има повече място за забиване на „пироните“. За чук предложете дървения чук за месо. Ако имате дървени инсрументи-играчка, още по-добре. Друг вариант е по-голямо дървено блокче от детски конструктор.

Дъщеря ми е вече на шест и на вилата й е позволено да забива истински пирони в парчета дърво, но тази игра все-още й харесва. Макар да избягвам продукти, опаковани в тарелки, от време на време и аз купувам такива. След като Елора забие всички пръчици, вече с по-чиста съвест мога да изхвърля тарелката.

Игра с чукче

Има вариант да нарисувате с химикал някаква форма върху тарелката и детето да забива пръчиците по нея. За по-големите, които търсят смисъл в заниманията си, това е нелоша идея.

ТРОШЕНЕ НА ЧЕРУПКИ

Забавното на яйчените черупки е, че са кухи и крехки. Обемни са и лесно се чупят. Предлагам ги в дървено хаванче, но ако издържате на шум и не ви тревожи тежестта, и месингово може да свърши работа. Задължително измивам яйчените черупки и ги изсушавам, за да няма риск ако детето ги пипа.

Игра с чукче

После може да ползвате натрошените черупки за подхранване на почвата – в саксиите или в градината. Хем и детето ще е помогнало:)

Не очаквайте детето да е заето с тези занимания цели дни или часове. Може и да почука десетина минути и да приключи. Всъщност, най-често толкова е времето, което малките деца задържат вниманието си върху нещо.

Желая ви весели игри!

Евел Инара

РАЗГЛЕДАЙТЕ И: