Как да играя с бебето

Майка ми разказва как, когато съм се родила, била някак разочарована:) Кога ще си играя с това бебе? – питала се. – То само спи и яде!

Майка ми просто нямала търпение да общува с бебето си, но и се била сблъскала с огромната разлика между реалността и това, което повечето от нас си представяме като игра, докато още не сме станали родители.

Играта развива ума на децата. Доказано е. Но когато бебчето се появи в нашия дом, остава още много време до играта на кукли, колички или гоненица. Добрата новина е, че има стотици начини да играете с бебето си още от раждането му.

ПЪРВИТЕ ТРИ МЕСЕЦА:

Първите три месеца са наричани четвърти триместър на бременността, тогава бебчето едва-едва обръща внимание на света. За него през тези първи месеци светът е мама, тате и който още живее в дома му. Бебето спи много, тепърва започва да фокусира погледа си по-далеч от трийсетина сантиметра, не харесва да е без дрехи и предпочита да е сгушено в някой от родителите си. Играчки почти не му трябват.

КОНТРАСТНИ ДЕСЕНИ

Още докато бях бременна, бях купила за дъщеря ми дрънкалки за ръцете и крачетата, подариха й огромни мечки и други плюшени играчки. Мъжът ми настоя да купим текстилна овчица с бял шум, която аз не исках, а после се оказа, че само тя ни е трябвала. Общо-взето, от играчките в стаята на Елора първите месеци се обръщаше внимание само на въпросната овчица и на един бял мечок с тъмно носле, който Елора мислеше за гърда и усилено флиртуваше с него.

мечо

Играчките, които наистина ще ви бъдат полезни в този период са контрастните, в черно-бяло, които привличат погледа на бебето. Тази статия за зрението на бебето ще ви разясни ситуацията с контраста:

зрителна стимулация за бебета

СЕТИВА: ПОГЛЕД, ЗВУК, ДОПИР

Още преди Елора да се роди, опитвах да си играя с нея. Може само аз да съм си играла, кой знае:) „Почуквах“ лекичко по корема си, а тя риташе отвътре на същото място. Не всеки път ставаше и продължаваше не повече от две-три минутки, но за мен беше общуване.

Трябва да помните, че и след като се роди, през първите месеци бебчето ще задържа вниманието си за съвсем кратко. Можете да задържите погледа му, то да се взира във вас – това е най-простичката игра – но щом забележите, че извръща очи или търка личице, прекъснете играта. Иначе може да последва плач. Бебчетата бързо се уморяват.

Моето бебе категорично не харесваше събличането в първите три месеца, така че масажът като игра отпадна. Ще отбележа, че думата „масаж“ е твърде силна за нежния допир, погалването от което се нуждаят бебетата. Аз малко се обърквах от думата „масаж“ тогава.

Игра с проследяване на звука ще развие по-бързо умението на бебето да се извръща в посока на дрънкалката, която местите покрай него. Но в този период бебетата лесно се адаптират. Детето може да реагира на първите подрънквания, а след това да привикне и да не обръща внимание. Така лекарите проследяват умението на бебето да се учи – докато спи, пляскат с ръце или светват лампа. Първите пъти бебето се стряска, но постепенно спира да се влияе от дразнителя. Ето защо, когато играете със звук или светлина, бебето трябва да е будно, а стимулът да се променя. Подчертавам – играта продължава съвсем кратко, секунди, минутка.

ДВИЖЕНИЕ

Много харесвам идеите за физическо развитие на Глен Доман. Статията по-долу ще ви даде много идеи как да играете с бебчето си и да развивате тялото и ума му:

хармонично развитие Глен Доман
Как да играя с бебето

ТРИ-ШЕСТ МЕСЕЦА

Бебчето още е мъничко, но вече вижда надалеч и не спи толкова много. Започва да различава цветовете, ала все-още контрастът е онова, което привлича погледа му. Ръчичките му ще успеят да задържат дори стъклено бебешко шише, виждала съм го.

КОПИРАНЕ НА ИЗРАЖЕНИЕ И ЗВУК

Всяко взаимодействие с вас е вид игра за бебето. То иска да чува гласа ви, да копира усмивката ви, да повтаря интонацията на думите ви.

Бебето ще започне да се обръща в креватчето и да иска да стои изправено на крачетата си, докато вие го държите. То ще харесва да подскача, докато е в ръцете ви, и така ще тренира крачетата си. Дъщеря ми например много искаше да виси надолу с главата – непрекъснато се отпускаше назад, когато я вземех на ръце и после разглеждаше всичко.

ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ С ПОМОЩ

Когато Елора беше бебе, малко се притеснявах дали трябва да я оставям да подскача на крачетата си. Знаете как е: все се намира някой, който да подметне, че нещо е вредно или опасно за бебето и вие решавате да не рискувате.

видовете игра

Глен Доман щеше да ми е много полезен тогава, добре че не го открих твърде късно. Горещо препоръчвам неговите физически упражнения – дори да не ги правите, ще добиете представа кое е полезно за бебето и защо не трябва по цял ден то да е в шезлонг, количка или креватче. Оставяйте бебето там, само когато нямате възможност да го пазите да не се нарани. През останалото време заложете на свобода на движението.

ПЕСНИ И БЕБЕШКИ СТИХЧЕТА

Говорете на бебето. Пейте му. Разказвайте му сензорни приказки – просто измислени историйки, съчетани с докосване и галене на крачетата, ръчичките, лицето…

приказки за бебета

ШЕСТ – ДВАНАЙСЕТ МЕСЕЦА

Идва време на захранването, което също е вид игра. Някой ще се възмути – с храна не се играе. Така е, обаче за бебето всичко е игра. Опознаването на света е игра. Думата „игра“ има безброй значения – от забавление, през танц и свирене до състезание и дори надмощие. „Игра“ означава взаимодействие с нещо, общуване.

захранване

ИЗСЛЕДВАНЕ ЧРЕЗ ДОПИР

Отпуснете се. Когато детето ви започне да се интересува от твърда храна, то ще трябва да си „поиграе“ с нея. Може да предпочетете пюрета и каши, но плюейки ги и бъркайки в купичката, детето пак ще играе, изучавайки храненето. Ако пък си харесате „Захранване, водено от бебето“ (ЗВБ), бебето ще може самостоятелно да изследва структурата, вкуса, цвета, тежестта на парчетата твърда храна.

захранване на бебе

След шестия месец освен общата моторика, игрите започват да развиват и фината моторика. Ето защо аз и Елора много се забавлявахме със ЗВБ. От физическа гледна точка, бебето ще започне да седи самостоятелно. Така ще има напълно нова перспектива към света. Ще преминете към лятна количка, ако ползвате количка. Детето ще е започнало да отказва да лежи в количката, а после и да седи в нея. Разходките няма да са време за сън, а за разглеждане и пипане.

ЛЮБОПИТСТВО КЪМ ВСИЧКО НАОКОЛО

Препоръчвам ви да вадите детето от количката при всяка възможност. Ако му позволите да се измори, то ще заспи по-лесно и за по-дълго после. Играта с бебето е прекият път към вашата почивка и особено към нощния сън на семейството:) Татковците ще ви бъдат благодарни, защото и тяхната не е лесна – прибират се при една изтощена мама, която има спешна нужда някой да я отмени поне за няколко часа. Моят съвет е да играете с бебето си при всяка възможност. Вие не сте просто родител, който отглежда дете. Заедно с бебето вие сте двойка, която си прави компания – точно като двама приятели.

ИГРАЧКИ: Детето ви ще харесва всичко и ще иска да го докосне. Всички предмети от бита, които няма да го наранят, са подходящи за представяне. Това е времето на „КОШОВЕТЕ СЪС СЪКРОВИЩА“.

евристична игра

ДУМИ-СРИЧКИ

Ще ви бъдат полезни картинки или фигурки на животни, по възможност реалистични. С тях и с вашия пример към осмия месец детето ще започне да повтаря първите срички-думички като „па-па“, „ко-ко“, „му-му“. Детето ще може да открива картинка или фигурка, за която попитате. Търсенето ще отнема около минутка, не бъдете нетърпеливи. Ще трябва да повторите няколко пъти молбата си, с прости думи: Къде е патето? Па-па? Къде е патето?

ОРИЕНТИРАНЕ В ПРОСТРАНСТВОТО

Докато бебето още не може да ходи, обикаляйте дома с него и му показвайте разни по-съществени места. Бабите и дядовците на Елора й показваха плаката с котка, статуетката на куче, вратата, огледалото, прозореца, мивката. Тя ги сочеше, щом я питаха къде са и това беше тяхната малка игра.

Често ние, родителите не приемаме с радост, ако друг човек показва нещо на детето ни. Това е малка, родителска ревност. Умът ни подсъзнателно търси кусури – аз знам кое е най-добро, ти ще покажеш това и ще си тръгнеш, а после аз ще трябва да го пазя да не падне… И аз съм си мислила такива неща:) Обаче, всяко взаимодействие е дар за детето ви (стига да не го излага на непосредствена опасност). Научете се да сте благодарни. Ще мине време и все по-малко хора ще се спират на улицата, за да обърнат внимание на детето ви, за да му се усмихнат и да му кажат колко е сладичко. Благодарете, усмихнете се. Бъдете пример за детето как трябва да се държим, когато ни обръщат внимание и когато роднините ни помагат.

САМОСТОЯТЕЛНО ДВИЖЕНИЕ

Наближавайки първата си годинка, детето ще става все по-независимо в движенията си. Не се страхувайте чак толкова от мръсотията и от падането. Бебетата, които са имали възможност да се научат навреме, умеят да падат някак на забавен каданс, като най-високо почти винаги е главата. От тази глава всъщност трябва да се пазите вие, защото всеки родител е виждал звезди посред бял ден и почти е изпадал в несвяст след сблъсък с главата на малкото си отроче. Надвесени над детето, често получаваме рязък удар в брадичката със силата на гюле:)

игри с бебе
хармонично развитие Глен Доман

МАЛЪК ИЗСЛЕДОВАТЕЛ

Бебето ще започне да пълзи и целият ви дом ще се превърне в игрална площадка. Ще трябва да вдигнете по-високо някои вещи, да заключите някои шкафове, но само ако съдържат опасни за бебето вещи. Иначе ви препоръчвам да ги включите в графа „играчки“.

Преградете изхода към стълбища и прозорци, към тоалетната, за да няма игри с тоалетната чиния. Не оставяйте бебето само, но не ограничавайте движенията му, доколкото е възможно. Не ползвайте креватчето като място за игра.

Моят опит показа, че проходилките са ненужен разход. Имахме проходилка за бутане – Елора не я е бутала нито веднъж и много рядко играеше на игрите й. Проходилката беше дървена, на реномирана марка, но шумеше много, ако се движи по пода. Имахме и повод, с който да се помага на бебето да пази равновесие, когато е на два крака. Елора лягаше на земята, ако й го сложа и не искаше да стане. В този нестабилен период ползвахме дрешки с качулка, за която да я придържам и наколенки за бебета. Препоръчвам ги:)

Не се подвеждайте от вечния въпрос, който ще ви задават „Детето играе ли си само?“. Истинската самостоятелна игра, белег на интелигентност, започва едва към четвъртата-петата година. Тогава детето започва да разиграва самостоятелно ролеви игри. Започва да си измисля занимания, а не просто да разглежда, макар да има и други възможности. Дотогава детето има нужда от възрастен, с когото да общува и играе.

Има деца, които предпочитат да общуват повече и други, които обичат спокойствието. Бебето ще подритва и подръпва някоя играчка за няколко минутки, това е. Отърсете се от представата, че за него е добре да играе самичко и да не общува. То тепърва ще започне да забелязва други деца, макар че едва ли ще взаимодейства с тях. По-вероятно е да общува с родителите на децата. Малките деца са отворени към родителите, към най-близките, към животните – основно те ги вълнуват. Постепенно, след първата годинка започва приобщаване към външния свят.

Важно е да се знае, че общуването с един конкретен човек през по-голямата част от времето е ключово за развитието на малките деца. Доказано е, че бебетата, за които се грижат социални работници на смени, изостават в развитието си точно поради тази причина – хората често се сменят и бебето не успява да изгради връзка с никого от тях. Затова, останете си вкъщи поне през първата година на детето си и се насладете на играта с него.

Поддържайте връзката между вас, докато детето ви расте и се променя, за да умеете да общувате с него и когато е на една, и на шест, и на шестнайсет години. Тази връзка лесно може да бъде прокъсана – в заетите ни делници, докато тичаме между домашните задължения и работата. Умението да играем с детето ни е ключова за взаимоотношенията ни.

Не забравяйте, че родителят е най-добрият учител за своето дете. Той ще подходи най-търпеливо, обичливо и разбиращо към своето дете.

Как да играя с бебето

ИГРИ СЛЕД ШЕСТИЯ МЕСЕЦ:

Ку-ку криеница, буба лази гъделичкане, вземи-дай, къде е предметът/животното, издаване на шумове с уста или почукване на предмети, въздушни бани, къпане, плуване за бебета, сензорни игри като топло-студено, меко-твърдо, светло-тъмно…

играчки за бебета

Темата за играта е необятна. Важно е да знаете, че ключът към тази игра през първата година сте вие, най-близките хора на бебето. Насладете се на сладката връзка помежду ви, на малките си родителски победи и открития, докато се учите да общувате, тоест играете:)

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

пеене за бебета и деца