домашна розова захар

Аз съм от онези родители, които се опитват да избягват подобрителите в храните. Рядко купуваме сладкиши, при това само от проверени места. Бисквитки, кексове, сладолед, тортички си правим сами, за да избегнем всякаквите химични добавки. Хапваме сладко, но гледаме поне да е домашно:)

Моята дъщеря, също като мен, много обича сладкиши и особено се впечатлява, когато те са красиво украсени. Ето защо направих захар, оцветена с цветове на роза, с която да поръсваме кексчета и тортички.

домашна розова захар

Канех се още от ранна пролет, но се разбързах чак когато видях, че и розите прецъфтяват. Захарта с рози запазва и лек аромат от цветята. От някои видове тя ухае по-силно, от други по-слабо, но цветът винаги е чудесен. Препоръчвам да правите наведнъж малко количество захар, за да изсъхне удобно. За една доза ви трябват:

  • Две рози
  • 200 грама бяла, кристална захар (1 чаена чаша)
  • блендер/чопър
  • лист хартия за печене, за удобство
  • фурна с вентилатор по възможност
домашна розова захар

Уверете се, че розите са чисти и сухи. Аз избирам разцъфтели и почти прецъфтяващи рози, на които листенцата лесно падат. Откъснете листенцата и ги сложете заедно със захарта в блендер. Смелете, докато станат на почти еднородна смес.

домашна розова захар

Яркорозови рози оцветиха до светлолилаво захарта, а червени – до наситено лилаво.

домашна розова захар

Разстелете оцветената захар в голяма тава, върху лист за печене. Включете фурната на 50 градуса с вентилатор. С вентилатор става много по-бързо. Имам и дехидрататор, но ме мързеше да го вадя, затова пробвах с фурната. Розовата захар изсъхва за двайсетина минути.

Разбърквайте често с лъжица, така че да разчупвате създалите се по-едри кристалчета. Ароматът от розовата захар ще се усеща още във фурната – ако сте попаднали на по-ароматни рози, ще ухае силно, когато я отваряте. Но когато поръсите захарта и докато си похапвате сладкиша, аромат на рози вероятно няма да се усеща. Той присъства в буркана със захарта, но е твърде ефирен, за да бъде усетен, освен ако не хапнете цяла лъжица, както опитва да прави дъщеря ми.

Изчакайте захарта да изстине и се уверете, че е напълно суха. Съхранявайте я в плътно затворен буркан далеч от слънчева светлина. Според мен бурканче от тази ароматна захар е чудесно подаръче за някой празник, особено през зимата.

домашна розова захар

Оцветената захар се прави много лесно с цветните листенца на всякакви ядливи цветя:

Горски и обикновени теменужки, люляк, глухарче, роза, лавандула, слънчоглед. Можете да я приготвите и с листенца прясна мента.

Да ви е красиво и вкусно!

Евел Инара