стиропор апликиране

Много лесно и практично занимание, както за мъници на около три годинки, така и за доста по-големи деца, включително и в класовете. Можете да прикачате парченца плат върху всякакъв стиропор – и върху опаковки, и върху специално закупени форми, например за украса на изкуствени великденски яйца. Стават много ефектни. Вкъщи понякога ни попада някоя и друга стиропорена тарелка, тогава имаме повод за този творчески проект.

ТРЯБВАТ ВИ:

  • нещо от стиропор
  • парченца тънък плат – нарязан на около 2/2 см
  • фиба за коса

От някакви стари, по-тънки дрехи изрежете двайсетина парченца, по възможност в различни цветове. Аз не изхвърлям парченцата плат, изваждам ги и ги съхранявам за следващата апликация. Разбира се, не развалям творбата веднага, а след седмица и никога пред детето.

стиропор апликиране

КАК СТАВА:

Фибата има по-дълъг край, който е удебелен накрая. С него натискате в средата парчето плат, което е сложено върху стиропора. После изваждате фибата, а плата остава забоден.

Можете да залепите лейкопласт в прегънатата част на фибата, за да е по-удобна за хващане. Ако пък нямате фиба, бихте могли да опитате да я замените с подострен молив например. Но с фиба се получава най-добре.

стиропор апликиране

Ако детето е малко, можете да го оставите просто да забожда плата с фибата, без да гони форми. Ако е по-голямо, може да нарисувате простичка фигура върху стиропора. Можете дори да разиграете апликирането като тип сортер:

Направете две/три кръгчета и забодете във всяко различен на цвят плат. Детето трябва да запълни всяко кръгче със съответния цвят плат.

Непременно наблюдавайте детето, за да не лапа фибата или парченцата плат. Вкъщи не сме имали проблеми точно с фиби, но винаги имам едно наум за лапането, при това не само за деца до три години. Моята дъщеря, а и аз съм живият пример, че поглъщане на дребен предмет е вероятен и във възрастта между 3 и 5 години, че и нагоре. Дъщеря ми си е играла с бобчета още преди да навърши две години и смятах, че няма да имаме инциденти с дребните предмети. От опита си съдя, че децата слагат в уста предмети с гладка повърхност, най-често от метал или пластмаса – пръстенчета, тухлички строител, батерии за часовник, монети… Имайте едно наум.

стиропор апликиране

Надявам се апликацията върху стиропор да ви е допаднала. Тя дава възможност да използваме опаковките от стиропор поне още веднъж.

Евел Инара

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: