рисуване с очертаване

Очертаването привлича хлапетата от яслена чак до училищна възраст, не само защото те тепърва се учат да рисуват. Чрез тази игра детето опознава нашия триизмерен свят, превръщайки го в двуизмерен. Шаблоните помагат на тялото да отработи движенията, необходими за рисуването на плавни линии и форми.

Ако детето ви обича да рисува, определено ще оцени и идеята за шаблоните. Ако пък не обича, ако се чувства несигурно в рисуването, то шаблоните са добър начин да го запалите по него.

ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ

Още две-три годишните се впечатляват от очертаването на ръчичка. Да, детето може да понадраска пръстчетата си, но самото действие ще му бъде забавно. Очертайте и крачетата, а ако намерите по-голям лист (например остатъци от тапети), очертайте дори по-голяма част от тялото му. Нарисувайте след това върху очертаното нокътчетата, пръстенче, гривна, очите на детето, устата. Дайте му възможност то само да ги нарисува там, където смята, че трябва да бъдат. Това е чудесна игра за опознаване на човешкото тяло.

рисуване с очертаване

Има много животинчета, на които може да наподобите очертаната ръчичка или краче, а децата харесват идеи за рисуване на животинки. Очертаването на ръчичката ще помогне на детето да изобразява триизмерния свят в двуизмерно пространство, освен това помага за пластичността на ръчичките. Може би ще трябва да помагате, когато трябва да сгъне някои пръстчета, за да очертае ръката си. Определено очертаването и превръщането на формите в животинки може да запълни някой и друг час с весели игри. Ако ви е скучно и се чудите как да запълните времето си – ето идея.

ИДЕИ ЗА ШАБЛОНИ

Бях купила специални шаблони, но забелязах петгодишната ми дъщеря да ползва парче от играчка, за да нарисува правилно кръгче, което след това да превърне в мишле. За шаблони за рисуване можете да ползвате безброй неща от дома си. Капачка – за да направите кръгче, парче строител за правоъгълник, както и всякакви плоски форми, покрай които можете да прокарате молив. Просто покажете на детето си идеята на очертаването, а то със сигурност ще я разгърне.

рисуване с очертаване

Хубавото на очертаването, че то някак прави децата по-уверени в създаването на рисунката. Щом Елора откри, че може да си помогне с очертаване, кръгчето беше отправна точка за нови идеи и различни рисунки. Двайсетина листа бяха нашарени на секундата, докато тя изпробваше откритието си.

Опитайте с детето си вид прерисуване като ползвате очертаване на предмета, а не просто наблюдаването му. Това е добра тренировка за пренасяне на триизмерния свят върху лист – например с буркан или бутилка. Очертайте всяка от страните му, после превърнете очертанието в рисунка на самия буркан от съответната гледна точка. Препоръчвам ви всеки от вас да направи по рисунка – и вие, и детето. Така не само ще му правите приятна компания, а и нагледно ще покажете каква е играта. Освен това децата харесват възможността да работят не сами, а заедно с някого.

ПОЛЗАТА

Детето не хитрува в рисуването, ползвайки помощни средства, напротив. То тренира ръката си, докато очертава шаблона. То тренира и ума си, възприема гледните точки, наподобяването, дълбочината. То прави това не с учебна тетрадка, в която трябва да свърже предмета с правилната сянка, а откривателски, приложимо.

Очертаването, когато използвате предмети от ежедневието си, не е само рисуване. Чрез него триизмерният ни свят става двуизмерен върху листа. Играта дава възможност на детето да осъзнае формите постепенно, докато ги изучава. Или пък съвсем революционно – да превърне един предмет в съвсем друг на листа. Това в детските очи си е направо магия. Подобно е на отпечатването с предмети от бита, което също е чудесна игра за децата в предучилищна възраст.

рисуване с очертаване

Не забравяйте, че мъниците на две-три годинки ще очертават не повече от пет минутки, преди да им омръзне. Търпението на детето и умението му да се съсредоточава расте бавно и постепенно с възрастта му и чрез заниманията, така че не пропускайте да поиграете с детето си.

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО: