сапунени облаци

Тези сапунени облаци са от миналогодишната ни почивка. Знаете, когато сте далеч от дома, играчките никога не достигат. Е, те не достигат и вкъщи, така че дори да сте си у дома, детето ви ще оцени всяка нова игра. Особено игра със сапунени мехури:)

Тези сапунени облаци са направени почти като САПУНЕНИТЕ ЗМИОРКИ, само че сега ви трябват:

  • мрежичка-опаковка от плодове или картофи
  • пластмасова бутилка
  • ластиче
  • вода и веро (течен сапун)
сапунени облаци

Бяхме на почивка и разбира се, нямахме излишни чорапи на разположение, които да нарежем, за да правим сапунени гъсеници. Затова пък имахме мрежички от плодовете, които бяхме купували. По принцип избягвам да купувам опаковани плодове, но невинаги имам избор. В такива случаи гледам поне да оползотворя опаковката.

Отрежете половината бутилка и закрепете мрежичката към горната част с помощта на ластичето. В широк съд (леген, купа) сипете около един пръст веро и вода, като верото трябва да е повече. Там ще потапяте мрежичката, както е закрепена върху отрязаната бутилка. След това издухвате въздух през гърлото на бутилката, а през мрежичката излизат САПУНЕНИ ОБЛАЦИ. Проверете дали сте постигнали нужната гъстота на разтвора за балончета, преди да го дадете на детето.

сапунени облаци

За мъниците под три годинки може да се наложи да обясните и покажете няколко пъти как точно става. Понякога децата, вместо да духат, смучат – сякаш пият вода. Обърнете внимание, за да няма сапунена пяна в устичките. Подсигурете чаша питейна вода, за изплакване, за всеки случай.

Препоръчвам ви да подсигурите и парцал за забърсване на пода, защото от сапунената вода ще започне да се пързаля. Но пък така ще получите и почистване на терасата от детето, доколкото това е възможно:)

Тази игра, освен че ползва отпадъчни материали, е полезна за арикулацията. Детето ви ще работи върху лицевите мускули и дишането, докато се забавлява. Освен това е доста по-лесна, отколкото издухването на балончета и сте сигурни, че пяната остава при вас, а не лети там, където е нежелана.

сапунени облаци

Моля, не оставяйте детето само, докато играе със сапунена пяна. То може да падне, да глътне сапунена вода… Поиграйте заедно!

Весели игри ви желая!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

миди с кристали