премехване на петна

Отдавна се каня да споделя това чудесно средство, което присъства във всеки български хладилник. Премахва петна от ягоди, малини, боровинки, череши, вишни, къпини – безотказно и лесно. За съжаление нямам снимки на самото премахване, но следващия път, когато Елора се оплеска, ще добавя и тях.

От няколко години се стремя да пера с безвредни за околната среда средства. Цялата зима ползвах сапунени ядки, прала съм дори с кестени. Разбира се, има дълъг период на привикване, когато минете на естествени перилни средства като сапунените ядки например. Така сме свикнали с ароматите на перилните препарати и омекотителите, че ни се струва недостатъчно чисто прането, когато не е ароматизирано.

Първо спрях да ползвам омекотителите. В началото добавях десетина капки етерично масло във оцета за водата за изплакване. Естествено, силата на аромата беше десетки пъти по-слаба. Постепенно престанах да свързвам чистотата с миризмата. Забелязах, че ми харесва по изпраните ми дрехи да няма дори намек от остатъци от сапунена вода. Но това стана бавно.

премехване на петна

Разбрах едно – за пране без петна трябва да пера на ниска температура, а не на висока. Също, че добрата пералня е по-важна дори от препарата. Сега обаче няма да навлизам в подробности за естествените препарати за пране, а само как да премахнете упоритите розови и сини петна от вкусните плодчета.

ЕТО КАК:

Ползвам сапун за петна, но петната от червени плодове махам с кисело мляко. Премахвала съм и доста засъхнали петна, на ден и повече. Без несполучливи опити. Просто намазвам обилно с кисело мляко петното, понякога и от двете страни и оставям за през нощта (или около 12 часа).

На другия ден (след 10-12 часа) киселото мляко е засъхнало и понякога изглежда, сякаш петното си е още там. Но щом изперете с хладка вода и сапун, ще видите, че го няма.

Не съм пробвала да премахвам с кисело мляко само петна върху изпрани и вече изсъхнали дрехи. Пробвала съм върху изпрани с хладка вода, на които съм установила, че има петно. Петното се махна. Цветни и бели дрехи, естествени и изкуствени са възвръщали безпроблемно първоначалния си вид. Ползвала съм и всякакви марки млека, без разлика.

Браво на българското кисело мляко, бих казала:)

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

розова захар