плаващи кули

Лято е и почти всички малки деца в един момент попадат в някое малко басейнче или пък голямо легенче – на плажа, на вилата, на терасата. Водата е чудесна среда за игра, още повече ако покажете на детето как да се забавлява с нея. В повечето случаи обаче просто слагаме детето във водата и очакваме то да започне да играе.

Аз много обичам водата, дъщеря ми също, но съм наясно и как в една възраст мъниците се боят да не си намокрят личицата, косиците, очичките… Бъдете търпеливи с детето си, когато става въпрос за вода. То може и да се страхува леко от нея – например, ако предпочита да е на по-топло, а водата е по-хладна или ако не обича мокренето. Когато предлагате на детето си да поиграе с вода, заедно с басейнчето подгответе няколко игри, подходящи за възрастта му.

НАПРИМЕР:

Покажете на мъника как да плиска водата, да пълни чаша или бутилка, а после да я изсипва. Да потопява гумена играчка, която ще изплува сама. Сложете няколко потъващи предмета, които то да извади – това е вид криеница, след като свикне да вади предмети, детето може да знае какви са предметите и да търси един от тях.

плаващи кули

Плаващите кули могат да бъдат забавна игра както за дечица под две годинки, така и за деца в началните класове. Разликата е само във времето, за което ще бъдат заинтригувани от тази игра и сложността ѝ. За най-малките ви трябват:

  • няколко кубчета от EVA пяна или гумени играчки
  • лист или два от EVA пяна, формат А4
  • легенче или басейнче

За по-големите деца е добре да имате много кубчета, за да вдигат високи кули или замъци. Има такива конструктори с формички от EVA пяна. Ако децата са повече от едно, тогава ще има състезание или пък ще заговори отборния дух.

плаващи кули

За най-малките може да играете само с лист EVA пяна и три-четири кубчета. Водата усложнява задачата кубчетата да се слагат едно върху друго. Опитайте да ги подхвърляте върху плаващия лист, после да ги поставяте внимателно. Опитайте да правите вълни, за да падат построените кули.

Ако не разполагате с кубчета от EVA пяна, за плаващите кули бихте могли да използвате празни кутии от кремове или всякакви малки, пластмасови кутии – от сладолед/сирене например. Трябва да са плоски, за да се редят лесно една върху друга и да не са твърде тежки, за да не наранят детето. Просто ги измийте и затворете плътно капаците.

плаващи кули

Тази сензорна игра за баланс можете да играете не само през лятото, а през всички сезони – с леген вода, без детето да се намира и то във водата. Моля, никога не оставяйте детето си без надзор до вода, без значение колко малко е количеството ѝ. Желая ви весели, водни игри!

Евел Инара

СВЪРЗАНИ СТАТИИ:

сапунени облаци