Вкъщи хартиеното тиксо отдавна е на почит. Дъщеря ми беше на около три годинки, когато си хареса една ролка, останала от ремонти. Допадна ѝ, че хартиеното тиксо може лесно да се къса и да залепва с него рисунки по стените, всякакви хартийки една към друга… Оттогава наред с лепилото на стик, хартиеното тиксо е основен помощник за домашно творчество.

гривни апликации

На една от летните ни разходки взехме хартиеното тиксо, за да опитаме да направим гривни с живи цветя. Сметнах, че това е добро занимание за открито, което ще я занимава поне половин час. Познах. Само това правихме.

За да направите гривна-апликация, сложете парче тиксо на детската ръчичка с лепящата част навън. Оставете го малко хлабаво, да не стяга. После залепете по-малко парче тиксо перпендикулярно и лепяща към лепяща част, както виждате на снимката. Иначе връзката ще се разлепи.

Следва забавната част – берете цветенца и листенца, и ги слагате върху лепката. Момиченцата ще харесат много тази идея. Ако са повече от едно, ще сравняват творенията си, ще си помагат. Според мен това занимание е много подходящо за летен рожден ден или друго празнуване на открито. Подходящо е и за съвсем мънички деца, и за ученички. По-малките ще упражняват фината моторика, големите ще измислят наистина красиви и оригинални шарки, ще подбират внимателно полските цветя и листенца.

С Елора направихме гривни и за двете ѝ ръце, после направихме и каишката на кучето-играчка в цветя. Направихме гривна и за мен. Накрая тя реши, че иска и корона.

Корона не препоръчвам да правите, защото след час-два тиксото полепва по косъмчетата, дори ако сте вързали предварително косата. Единодушно решихме, че повече корони от хартиено тиксо няма да има.

Разбира се, цветенцата и листенцата увяхват след някой и друг час, но гривните пак са хубави. Много сладко, момичешко занимание, макар и за еднократна употреба. Но два-три пъти в годината мога да го понеса:)

Желая ви приятни разходки по женски с вашите момиченца! Момченцата пък можете да помолите да лепят гривна на ръката на мама, баба, леля, кака – те ще бъдат радостни да ви поукрасят:)

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО И:

сапунени облаци