Срещала съм такива комплекти с плоски, цветни камъчета и по магазини за детски играчки, но съвсем лесно можете да си ги направите сами.

С плоските камъчета може да се играе по най-различен начин:

  • Да се строят кули не само от един цвят, но с всички налични камъчета.
  • Да се подреждат по големина и по цвят. По тежест, включително със затворени очи. Игра, подходяща за по-малките хлапета.
  • Да очертаете част от камъните и отново да станат сортер, този път по форма. Тази игра според сложността ѝ е подходяща за деца в предучилищна възраст.
  • Да използвате камъчетата като материал за конструиране фигури. Самостоятелно или съчетани с пръчици, с дорисуване… Децата харесват играта с „насипни части“, с които следват фантазията си.
  • Камъчетата са изключително сензорен материал. Те развиват усещането за тежест, можете да ги използвате дори като тежести в импровизирана теглилка като нашата. Ако пък има къде да ги претеглите, можете да изпишете грамовете върху тях и с деца в първите класове наистина да измервате тежестта на предмети.
  • Камъчетата лесно отдават и приемат топлина, например от слънчева светлина. Когато са топлички, действат отпускащо върху мускулите на тялото. Когато са хладни, ни помагат в горещините. Ако му дадете възможност, детето ви ще научи и тази хитрост от камъчетата. Само внимавайте с нагряването на камъните в печката. Те могат да станат опасно горещи.
  • Камъчетата са подходящи за целене на мишена, например панерче. Разбира се, това трябва да става само с контрола на възрастен, за да се избегнат инциденти.

Сигурна съм, че детето ви ще измисли още доста приложения, ако притежава такива камъчета. Те са вдъхновени от Валдорфската система за обучение, която залага на естествените материали, на опознаването на природата и на тясната връзка с нея. Камъчетата са подходящи и за хлапета около три годинки, и за деца в предучилищна възраст. Например, аз се каних много дълго, докато ги направя. Елора беше навършила пет, когато най-сетне вкъщи проимахме оцветени плоски камъчета. Можете да ги боядисате, за да имат повече функционалност, но дотогава не ги крийте в шкафа. Дайте ги на детето си в естествен вид, покажете му как може да играе с тях.

Как да ги направите:

Камъчетата, за щастие, ги създава природата. Нашите са събрани от плажа край Бургаските солници. По планинските рекички също се срещат плоски камъчета. Ако събирането ви е трудно, можете да си ги изваяте сами от самосъхнеща глина, която се продава в книжарниците. Е, няма да са точно като истинските, но ще определите сами размера и формата им. Големината на нашите е приблизително между 8 и 2,5 сантиметра. Не бива да са твърде мънички, защото съм забелязала, че дори по-големите деца понякога лапат гладки играчки и лесно могат да се задавят с тях. Имайте едно наум за гладките, дребни предмети като тухлички от конструктор, камъчета, монети, пръстенчета.

Боядисването препоръчвам да е с акрилни бои. По магазините има дори такива, които са специално за играчки. Аз ползвам бои от магазини за художници. Някои родители, както и аз навремето, дълго избират цветове. Всъщност, дори само един-два цвята да имате, каквито и да са, ще свършат работа. Ако все-пак сте от особено старателните родители, можете да направите всяко камъче в различен нюанс на цвета, като добавяте бяла боя. Така ще имате още една полезна игра.

Можете да си купите и комплект вулканични камъчета за масаж – от евтините, защото някои комплекти са скъпички, а други са съвсем достъпни. Те обаче са по-гладки и по-добре да не се оцветяват. Камъчетата са много приятни на допир и действат успокояващо като всички природни материали.

Весели игри от мен!

Евел Инара

ВИЖТЕ И: