Старая се от време на време, особено на национални празници, с Елора да обръщаме по-специално внимание на българското знаме. Тук ще събирам различните проекти, които вече сме правили. Те са подходящи дори за най-мъничките и често използват налични игри и материали.

Ще ги групирам по възраст, макар че е добре сами да прецените дали даден проект е подходящ за вашето дете.

КЪДЕ Е БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ?

Възраст: 0-12 години

Тази игра е подходяща за съвсем малките, които още са в детска количка. Когато се разхождате, а детето нервничи и иска да слезе, често му показвате разни неща – лампи, афиши, коли. Понякога показвам и знамена, особено по празници, защото има много. Тази игра е подходяща и при пътуване с кола. При по-големите може да има състезателен характер – кой ще види повече знамена. Може просто да броите колко знамена ще видите в даден участък. Общо-взето, ползвайки градската среда, развивате наблюдателността на детето.

ОТПЕЧАТВАМЕ ЗНАМЕТО С ДЛАН (или други предмети)

Възраст: 0-12 години

Пиша 12 години, но тази възраст е условна. На малките за отпечатването ще помогне родител, големите ще се справят сами. Ще внимават за огледалния образ и правилното построяване на цветовете. Ще запазят отпечатък на собствената си длан, което е мил спомен. Ползвайте водни боички и после измийте ръчичките. Отпечатването на длан е подходящо за поздравителни картички. Чудесни са и за слагане в рамка.

ОЦВЕТЯВАМЕ БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ

Възраст: 2-7 години

За по-мъничките разделете на три ленти листа, мацнете с подходящия цвят във всяка лента. Можете да закрепите знамето на пръчица след това и да украсите стаята с него. Всеки, дори най-простичкият проект, свързан със знамето ни, е полезен за децата. Не го пропускайте:)

ЗНАМЕТО ОТ МОЗАЙКА

Възраст: 3-10 години

Показала съм мозайка тип „пирончета“, но може да се направи с всички мозайки, от които имате в бяло, зелено и червено. Както виждате, нямаме достатъчно части, за да запълним докрай редовете, а за бяло ползваме самото поле. Важно е детето да разбере идеята.

ЗНАМЕТО ОТ СТРОИТЕЛ

Възраст: 3-18

От възрастта на детето зависи сложността на изпълнението. За онези в предучилищна може да ползвате едри тухлички, за големите – дребни. Извадете тухличките в бяло, зелено и червено, плюс плоска част, върху която ще строите.

ЗНАМЕ ОТ СМАЧКАНА ХАРТИЯ

Възраст: 5-18

Можете да предложите този проект и на по-малки деца, но залепването на хартията ще става бавно, а това може да ги отегчи. Ако децата са повече и правят заедно знамето, ще стане по-лесно. Колкото по-големи са децата, толкова по-сложно може да бъде сгъването на цветната хартия – от смачкани топчета, до навита на руло. Аз помагах на Елора (беше на шест) за това знаме, защото започна да губи търпение.

Очаквайте още лесни, но полезни творчески проекти, посветени на българското знаме!

Евел Инара

ВИЖТЕ И: