Димитровден

Бързам да споделя с вас идеите ми за празнуване с деца на българските Есенно-зимни празници. Вкъщи ще отбележим Димитровден, Мишкинден, Архангеловден, Катерининден, Мечкинден и Баба Шарка по стар стил, защото според мен датите съвпадат по-правилно с ритуалите от народната вяра. Ще направим нещо като месец на българските Вси светии, в който ще свържем старите, народни обичаи с онова, което би впечатлило дете. Приказното, вълшебното – то си съществува в родните ни традиции, нищо няма да си измислям.

Много ще се радвам повече българи да харесат идеята и да отбележат с децата си тези хубави празници. Времената се менят, но паметта е важна, тя ни е съхранила като народ.

Започваме есенно-зимните празници на 26 октомври по нов стил (нашата църква го отбелязва на този ден), 8 НОЕМВРИ по стар стил с Димитровден. Ключовите думи за Димитровден са: СНЕЖИНКИ, БЕЛИ ЦВЕТЯ, БРАДИ, ЖЕЛАНИЯ, МОНЕТИ ЗА НАМИРАНЕ. Ето защо:

Димитровден

Според народните вярвания свети Димитър язди червен кон, а от бялата му брада падат първите снежинки. Той води зимата. Бели цветя по традиция се подаряват на имениците в този ден, за да е мека и бяла зимата, която иде. Смята се, че в нощта преди Димитровден небето „се отваря“ и изпълнява желания, също че заровеното злато засиява в синкави огънчета по земята и лесно може да бъде намерено.

Тук няма да давам насоки как се изработва конкретна украса. Ще сложа линкове към нещата, които съм избрала за празнуването у дома. Смятам, че всеки има различно виждане за красота и сам може да подбере своята украса. Подготовката е дори по-сладка от празника понякога:)

ПРИКАЗКИ:

Слагам линкове към две приказки, които съм подготвила за Димитровден. Едната е народна, другата е моя. Според мен винаги, когато празнуваме с дете, трябва да има четене или разказване на приказки.

Димитровден
Димитровден

ЖЕЛАНИЯ:

Дъщеря ми брои дните до Димитровден, защото й казах за възможното изпълняване на желания. Вече е разпространила вестта сред всичките си приятели и определила какво ще бъде желанието й. По мое мнение точно това поверие ще спечели сърцата на децата.

МОНЕТИ ЗА НАМИРАНЕ:

Според мен и намирането на монети ще бъде също приветствано от всички деца. Аз подготвих игра за Елора: намазах с фосфорна боя (от магазин за художници) няколко монети и ги оставих на светло. В нощта преди Димитровден или пък на самия Димитровден, преди да си легне, ще сложа монетите в някоя стая и ще загася лампата. Монетите ще сияят (макар и не в синьо), а тя ще ги намира. Планирам да изиграем такава игра и заедно с племенника ми, който е на три годинки. За да не се сърдят децата, може да изпиша буквичката на всяко дете на равен брой монети.

Димитровден

Може изобщо да не мацате по монети, а да ги увиете в хартия, по която сте писали. Така сиянието ще е доста по-ярко и аз сериозно обмислям да преправя монетите по този начин. Ако нямате фосфорна боя, видях фосфорни маркери в Слънчоглед, можете да ползвате и фосфорно тиксо или фосфорни стикерчета. Може да промените играта – да сложите монети в пакет ориз или леща, които така или иначе ще ползвате за сензорна игра. Детето ще търси опипом монетите сред зрънцата в купа. Можете просто да скриете монети на различни места вкъщи. Само внимавайте децата да не слагат монетите в устата, не само заради мръсотията, а защото и могат да се задавят. Можете с детето да оставите „късметчета“ – монети на улицата, които някой да намери. Просто ще зарадвате някого, защо не?

ВМЕТКА ОТ 2020-та година: Търсенето в тъмното се оказа голям хит. Едва убедих Елора да си легне най-накрая, след като десетина пъти се редувахме ту да крием, ту да търсим монетите и да играем тази игра отново и отново. 2020 година купих фосфорни камъчета за градина. Планирах да потърсим сияещи камъчета на някоя полянка с приятелчетата на дъщеря ми. Оказа се, че трябва да е наистина тъмно, за да се виждат фосфорните камъчета (на долната снимка са показани). В градска среда не успях да осигуря такава тъмнина, само в стая става. После децата си запазиха намерените фосфорни камъчета и бяха много доволни. Пазят си ги.

Димитровден

СНЕЖИНКИ:

Снежинките у дома ще бъдат два вида – за украса и за игра. Ако ми остане време, в деня ще направя и бонбон на клечка „Снежинка“. Тези за украса просто ще пуснем да висят от лампата, от тавана… Снежинките за игра ще ги пускаме от прозореца или докато сме навън, затова трябва да са от растения. Не искам да цапаме с хартии. Набрала съм от тези пухчета на снимката, открих и шишенца със семенца от глухарче, които съм събирала. Може да ползвате и папури, също „котенца“ от магарешки бодил. Всички хвърчат красиво, а децата харесват такива неща, аз също харесвам летящи семенца:)

http://bit.ly/32I5kNM

Димитровден

БЕЛИ ЦВЕТЯ:

Бели цветя може да купите в деня или от предния ден, с детето да аранжирате ваза за „добре дошла“ на Зимата. Ние с Елора вече подготвихме тези хартиени цветя – едното го направи почти самостоятелно, не са никак сложни за изработка. Тя ги запази за украса на стаята си. Според мен всички момиченца ще одобрят идеята за бели цветя за украса.

http://bit.ly/35ZayGW

Димитровден

Също така гледам на всеки Димитровден да си купуваме саксия с бели Димитровчета. Те издържат дълго време свежи, а когато увяхнат, ги прибираме и напролет ги садим в градината. Не изхвърляйте увяхнала саксия с Димитровчета – дори след цяла зима на терасата, те пак порастват, ако ги пресадите.

Димитровден

БРАДИ:

Брадите май са за момченцата. Елора не е впечатлена, но пък племенникът ми миналата година беше плакал за брада и мустаци като от една реклама. Направих брадите от нарязана на ленти тениска, защото не разполагах с дебела, бяла прежда, а трябваше на мига да видя как става:) От една мъжка тениска излязоха две бради.

http://bit.ly/2Jk0ChA

На една от горните снимки съм показала брада-игра от силиконова вата (или от филц), по нея се накачат снежинки-топченца вата, но без да се закрепват. Играем така: кой ще прекоси стаята, без от брадата да падне нито една „снежинка“ или кой най-бързо ще ги събори. Става наистина весело.

Димитровден

За край няма да ви предлагам традиционни гозби, но ето нещо за хапване, което ще се върже с празника – филия с лютеница и сирене. Лютеницата е оранжевата есен, а сиренето са първите снежинки:) Съвсем традиционна, харесвана от децата закуска, с която по-лесно да запомнят народните вярвания.

Е, дано да съм ви запалила за празнуване! Весел Димитровден желая и честити да бъдат всички именици!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

мишкинден