Веднага след Димитровден, на 9 ноември по стар стил иде Мишкинден, за който до миналата година не бях чувала. Той обаче е част от българските традиции, свързани с прехода от есента към зимата и предпазването от зли сили. Тоест, Мишкинден има голяма връзка с популярния Хелуин, а и част от обичаите могат да бъдат много забавни за нашите деца. Ние с моето момиче се готвим да празнуваме. Ще има костюми, лакомства, приказки и смешни игри.

Освен Мишкинден, в есенно-зимните празници има още два за предпазване от нападения на животни: Вълчите дни и Мечкинден. Част от ритуалите им съвпадат, и то онези, които са свързани с мацане на кал или оборска тор по ключалки, врати и огнища. Аз обаче не мисля да мацам, независимо колко възхитена би била дъщеря ми – фенката на Прасето Пепа:)

Ключовите фрази за нашия Мишкинден са:

ЗАБРАНЕНА ДУМА „МИШКА“; ВЪЗХВАЛА НА КОТКИТЕ; ЛАКОМСТВА; ЧЕРВЕНА ВЪЛНА

ЗАБРАНЕНА ДУМА „МИШКА“:

По традиция в този ден не бива да се произнася думата мишка. Това може да се превърне в наистина забавна игра. Ясно е, че трудно ще удържите да не споменавате мишка, особено пък за целия ден. Подготвила съм рисунка на мишка, която да показвам. Освен това ще измисляме фрази, с които да описваме мишките. Например:

Гризач с дълга опашка, ушатка-опашатка, нежелан квартирант, нагризвач на сирене, крадец на орехи, цър-цър, цвърчо…

Ще дам тези примери на дъщеря ми и после ще й предоставя възможност да си измисля и нови. Намерила съм стихчета за мишлета, които ще четем, а на мястото на думата „мишка“ ще показвам картинката и тя ще дава своето определение на мишка. Според мен това е чудесна игра за развитие на речта, при това не само за децата.

Ето линк със стихчета с мишлета:

http://bit.ly/2Jp1Bgj

Стихчетата със споменаване на мишки на страницата са: „Котенца“, „Наша маца“, „Писана“, „Сивата мишка“, „Юнаци“, „Хитрото мишле“, „Изворче“

https://bit.ly/2IGcBZ7

ПРИКАЗКА:

Тук слагам приказката, посветена на ритуала Мишкина сватба, който е неразделна част от Мишкинден. За повече веселба, ще приложим и горната игра със замяната на думата „мишка“, докато я четем. Планирам да облечем две играчки-мишлета като булка и младоженец, и да разиграем с дъщеря ми мишата сватба.

ВЪЗХВАЛА НА КОТКИТЕ:

Котките ни помагат да се пазим от мишките, затова в този ден те ще имат специален статут. Ще почерпим уличните котета в квартала с котешки лакомства. Може и някое стихче за коте да кажем, песничка да изпеем. Подготвила съм диадеми-котешки ушета, за нашите символични костюми на котки. Ще има и картонени маски за оцветяване. Всеки дом има нужда от коте-пазач, нали така:)

ЛАКОМСТВА:

По традиция на този ден са правили сладка пита, която са шарили с котешки лапи. Аз ще направя още от тези бисквитки с котешка лапички и с форма на котета, за да почерпим с тях. Дъщеря ми беше очарована от лапичките и с голям ентусиазъм участва в приготвянето първия път. Ако не ви се правят бисквити, може би ще намерите в магазините „Котешки езичета“. Помните ли ги?

ЧЕРВЕНА ВЪЛНА:

В българските обреди червената вълна пази от злото. На този ден слагаме червена вълна над входната врата, за да ни пази от мишките. Ще си носим топченца червена вълна, които да подаряваме заедно с бисквитките. От топченца вълна може да бъде направена красива гирлянда. Ще помоля дъщеря ми да сложи такова вълнено топче там, където според нея биха могли да се промъкнат мишки.

мишкинден

Готови сме за Мишкинден, който се е празнувал на датата 27 октомври по нов стил, а по стар стил – на 9 ноември. Ние избираме втората дата, защото според мен тя съвпада по-добре с ритуалите от народната вяра. Надявам се и на вас да ви е допаднала идеята да отбележим този ден с децата си!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

Рангеловден