Вкъщи отдавна не купуваме напитки. Природата на всеки сезон ни дава чудесни, лесни за приготвяне и наистина полезни за здравето напитки. Започваме напролет с теменужките, глухарчетата и ефикасната срещу настинки форзиция. После е ред на ароматният люляк, на белият бъз, на ментата

Наесен правим сок от грозде, сироп от сърцевината на дюлите и сироп с аромат на смокини. Обираме листата на малката ни смокинка, преди да са пожълтели и окапали. Този сироп става лесно, силно ароматен е и е подходящ и за заливки на сладоледи и плодови салати.

Смокиновите листа се препоръчват срещу лошия холестерол и кашлицата. Твърди се, че свалят кръвната захар, а съм чувала, че помагали и за отслабване. Приемайки ги на сироп, не очаквам да отслабна от тях, но свойствата им да помагат при астма определено ще останат.

НЕОБХОДИМИ СА ВИ:

около 40 смокинови листа

1 литър вода

1 килограм захар или по-малко, аз слагам към 700 грама.

Пакетче лимонена киселина

НАИСТИНА ЛЕСНО ПРИГОТВЯНЕ:

Поизмивате листата и ги слагате в тенджера с водата, за да заврят. Щом заври, слагате капака и махате от котлона. Чакате да изстине напълно и прецеждате отварата. Пак я слагате в тенджерата, добавяте захарта и оставяте да заври – без капак, защото може да изври. Щом заври, добавяте към сиропа лимонената киселина и докато е горещ го затваряте в буркани или бутилки. Обръщате с капачката надолу и оставяте да изстинат.

Готово!

Смокиновият сироп носи зимно настроение. Подходящ е за подаръче на близки хора. Аз обичам да имам подръка разни сиропи и други домашни неща, особено по Коледа, когато ми е особено приятно да правя подаръци.

Забелязала съм, че децата предпочитат този сироп като заливка, а не разреден с вода. Децата, които са привикнали само на купешки сокове, може би няма да го оценят, за съжаление. Аз се опитвам да правя тези сиропи заедно с дъщеря ми – не само за да знае, че природата ни дава толкова много аромати и вкусове, а и защото после пие по чашчица, макар да не е запалена по соковете и сиропите.

Да ви е сладко!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

розова захар