Ето че иде време за третия от есенните обичаи, които предпазват хората – Рангеловден. Ние ще го празнуваме на 21 ноември по стар стил, защото според мен времето съвпада по-добре с народната вяра. Църковният празник е Архангеловден и се отбелязва по нов стил на 8 ноември, а народният – Рангеловден. Неговата цел е да умилостиви свети Рангел, та по-леко да взима душите на умиращите. Преди това на Димитровден умилостивяваме зимата, после на Мишкинден се предпазваме от напастта на гризачите. В есенните обичаи има още Вълчи дни, които препазват от вълците. Те се празнуват в различни дни и по различен начин в различните части на България, а ритуалите много напомнят на ритуалите по Мишкинден. Ето защо засега вкъщи няма специално да отбелязваме Вълчите дни.

За съжаление ритуалите на Рангеловден са такива, които трудно биха впечатлили дете. Напомнят на помен или струване – както се е наричал по нашите земи и от нашия народ този ритуал още от времената на древна Тракия. Пекат се хлябове, колят се агнета и цяло село се събира да хапне заедно.

Вкъщи ще заложа на други неща, които са свързани със свети Рангел – един от шестимата братя-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали душите на хората. Отново написах приказка, свързана с Рангеловден. Тя предава народните вярвания за човешката душа, които ми се иска моето дете да знае:

Можете да прочетете на детето си и тази народна приказка на за свети Рангел:

http://bit.ly/2JWVi46

Ключовите думи за отбелязването Рангеловден са: криле, светлина, ябълки

КРИЛЕ

Осъзнах, че децата обожават костюмите, затова ще има криле, които могат да се носят през целия ден, дори върху якетата. Можете да направите криле от плат, от хартия или да купите готови. Аз ще сложа едни и на входната врата за украса – направени са от картон и хартия от кухненска ролка.

Уших и мънички криле за една от куклите на дъщеря ми, а тя много хареса идеята. Малките крилца са подаръче, на което всеки ще се зарадва – крилца върху шнола, върху молив… Момченцата сигурно ще се радват да имат към костюма си и бляскавия меч на свети Рангел – можете да го направите от картон и алуминиево фолио.

СВЕТЛИНА

Ще сложим лампички навсякъде у дома, за още по-празничен вид, защото Рангеловден е празник на светлината.

ЯБЪЛКИ

Свети Рангел подава златна ябълка на душата. Ето защо почерпката в този ден ще са ябълките. Ако нямате време, просто купете килограм хубави ябълки сорт Златна превъзходна. За украса на дома или за подаръци, а за разкош може да ги обвиете в златиста хартия. Аз запазих фолиото на един шоколад, за да направя тази златна ябълка. Мисля да направя и захарна ябълка за Елора – от карамела тя също ще изглежда златиста. Децата обожават почерпките, а какво е празник без почерпка?

ВМЕТКА ОТ 2020 година: Ябълките в златна хартия се оказаха хит. Ето защо тази година ще подаряваме на приятели именно такива ябълки.

Отбелязваме Рангеловден на 21 ноември, а в нощта преди него искаме прошка за греховете си. Ще поговорим с Елора какво е грях и как да се опитаме да бъдем по-добри, с кое от постъпките ни не се гордеем.

Разбира се, ще разгледаме старите семейни албуми, ще си спомним бабите и дядовците, които вече не са сред нас. Ето така ще отбележим още един от българските народни обичаи – Рангеловден.

Надявам се идеята да ви допадне и да я приемете и в своя дом. Нека бъдат здрави всички именици, които празнуват на 8 или на 21 ноември, също и семействата им!

Следващият народен обичай е Катерининден, отбелязва се на 24 ноември по нов стил, по стар стил е на 7 декември.

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

катерининден