Когато бях малка, освен плодови нектари в бутилки като за бира, в супермаркетите се продаваха и два бистри сока – от ябълка и от грозде. Те ми бяха безкрайно любими и до ден днешен търся онзи незабравим вкус от детството ми. Направих този сок от грозде, който много се доближава до сока от грозде от онези времена.

На вилата на свекъра и свекърва ми има асма с ароматно, тъмно грозде, което обаче е винен сорт и не става за ядене. През последните няколко години пробваме разни рецепти с него. Нямаме възможност да направим това грозде на вино, а ни е жал да го оставим на птиците. Правено е на сироп със соковарка, на гроздово желе също, опитвала съм да го изстисквам на фреш. От всички тях, гроздовото желе беше най-сполучливата идея, но от него ядем твърде малко, защото си имаме и други сладка.

И така, заинатих се тази година и пробвах да направя сок, както се прави сок от джанки. Сварен с вода, нещо като компот. Вкъщи не разполагам с по-голяма от трилитрова тенджера, затова повечето ми мерки се равняват по нея. Ако имате по-голям съд, ще стане даже по-бързо:

ГРОЗДОВ СОК:

5 чаени чаши зърна черно грозде

5 чаени чаши вода

1 чаена чаша захар

1 пакетче лимонена киселина

Нашето грозде е отел, но според мен рецептата е подходяща за всеки сорт грозде, който се чудите какво да правите. Ако пък добавите и мъъъничко малини или малинов сироп, може да стане дори още по-вкусно за децата.

Изронете зърната, поизмийте ги и ги залейте с водата и захарта. Нашето грозде не е пръскано, затова не се налагаше да го кисна и мия предварително. Слагате тенджерата на котлона и чакате да заври. Стойте наблизо, защото течността може да изври и да оплеска всичко наоколо, ако и вашата тенджера е трилитрова, а котлона е включен на висока степен.

Щом заври, оставете да къкри до пет минутки, после махнете от котлона и похлупете. Оставете да изстине и едва тогава прецедете. Аз често оставям за цяла нощ гроздето, тогава сокът става най-плътен. Обаче, ако нямате време, може и след час да прецедите течността.

Прецеждам със ситна цедка и отново връщам в тенджерата. Приготвям бутилки или буркани. Щом сока заври, добавям пакетчето лимонена киселина и още горещ, го наливам в бутилките/бурканите. Обръщам с капачките надолу и съм готова.

Този сок има плътен, богат вкус. Може да се пие без разреждане, а ако харесвате по-ефирен вкус, добавете вода и лед. Става толкова вкусно, особено с лед, че не мога да му се наситя.

Определено догодина всичкото грозде ще стане на такъв сок. Невероятно вкусен е!

Обмислям да пробвам същата рецепта и с ябълки, може би ще си пийвам и двата ми любими сока от детството.

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

сироп смокини