неуспешни опити

Тази статия е посветена на грандиозните провали и на хората, които си мислят, че им се случват само на тях. Може в статиите ми да изглежда, сякаш всичко ми се получава много добре, но невинаги е така. Старая се да посрещам провалите с усмивка и да извличам поука. Всъщност, те са историите, които приятелите и познатите ми искат да чуят. Хич не ги интересува колко добре съм се справила.

Посмейте се се мен за последните няколко извлечени поуки:

НЕ ПОЛЗВАЙТЕ МОРСКА ВОДА ЗА СОЛЕНО ТЕСТО

На една от морските ни почивки с дъщеря ми правихме подаръчета – миди и охлювчета, скрити в твърда почва – по идея на динозавърските яйца. Човек сам трябваше да си ги изрови. Правихме ги на плажа и сложих в сместа морска вода. На следващия ден вече миришеха на мърша и продължиха да вонят, въпреки надеждата ми, че ще изсъхнат и ще се отмиришат. След седмица победиха ината ми и бяха изхвърлени.

БРАШНО, МОРСКИ ПЯСЪК И ФУРНА ПРАВЯТ НЕЩО КАТО БЕТОН

Отново морска почивка и отново аз и дъщеря ми творим. Пак по идея на динозавърските яйца. Този път сместа беше брашно, морски пясък, питейна вода. Не миришеха, но нямаше време да съхнат, затова ги изсуших в слаба фурна. Занесохме подаръците вкъщи. Добре, че пробвахме да разчупим едно от „яйцата“, преди да го подарим. Скачахме върху него с обувки, пускахме го да пада на асфалт. Успяхме да разчупим едно-единствено с чук – но само на две части, а изненадата вътре нямаше никакъв шанс.

ГИПСОВИ ОТЛИВКИ НЕ СЕ ПОЛУЧАВАТ В БУТИЛКИ

Има едни бутилки за вода – оформени като животинчета. Преди свекърва ми често купуваше такива на дъщеря ми. Събраха се вкъщи няколко и започнаха да ми бъркат в очите. Намислих да ги ползвам за гипсови отливки, които след това Елора да оцветява. Щях да ги сложа за украса в градината.

Напълних едно шише с бързо втвърдяващ се гипс и зачаках. Много гипс влезе вътре, чак ми се досвидя:) До вечерта гипсът не се беше втвърдил, а този засъхва за десет минути. Проверявах бутилката няколко дни подред – не, не и не. Накрая я разрязах, за да влиза повече въздух. В крайна сметка част от гипса се изрони, част изтече и част мухляса. При това беше лято и времето беше горещо.

СТЕРИЛИЗАЦИЯТА СЪС СМОКИНОВИ ЛИСТА НЕ Е ЗА ВСЕКИ

Миналата година бях на етап стерилизиране не с изваряване, а с листа. Четох разни статии, правих си изводи и накрая затворихме десет буркана кисели краставички, без да ги изваряваме. В началото експериментът изглеждаше сполучлив – в бурканите се случваше някаква ферментация, но нито един не гръмна. След два месеца отворихме първия. Съдържанието му изглеждаше като от реклама, ала миришеше на фекалии. Изхвърлихме го. Отворихме втори буркан няколко месеца по-късно. Дъщеря ми изяде две краставички, твърдейки, че имат странен вкус. Все-още миришеха на ужас. Ние с мъжа ми преглътнахме по една хапка, колкото да умрем с детето, ако сме го отровили:) Никой не умря и не го боля корем.

Останалите осем буркана набелязахме за изхвърляне. Тази есен открихме още един буркан, някак притаил се сред нормалните зимнини. Отворихме го. Не миришеше на лошо, само силно на смокинови листа. Бяхме слагали не по едно, както е по рецепта, а по две. Краставичките се оказаха хрупкави, ала прекалено ароматни. Изстудени почти се ядат. Почти. Просто този вкус не е за нашите небца:)

ДРАМА С ЕСТЕСТВЕНИ ОЦВЕТИТЕЛИ

Много исках да направя шарени фигурки за тортата на дъщеря ми. Обаче оцветителите за храна са изключително вредни, затова многократно изпробвах естествени.

Първи извод отпреди четири години: куркумата дава не само цвят, но и вкус. Част от децата плюха фигурките, макар дъщеря ми геройски да си изяде нейните.

Втори извод отпреди три години: за оцветяването на фондан в даден цвят е необходимо поне половината от течността да е въпросният естествен оцветител. Само аз и дъщеря ми знаехме, че тези бели цветенца всъщност са розови.

Трети извод отпреди две години: цената на боровинки на прах за синьо-червено и манго на прах за жълто беше близка до четвърт от бюджета за рождения ден. Жълтото беше много зле.

Четвърти извод отпреди една година: Червеното цвекло на прах става кафяво при топлинна обработка и дава землист вкус на целия, вече кафяв десерт.

Тази година предстоят опити със спаначен и малинов кекс. Приятели са ги правили, така че може и да стане. Осъзнах, че шоколадът и белият фондан са моите най-достъпни опции като пишман сладкар.

БОЯДИСАН ЖЪЛЪД – МИСИЯТА НЕВЪЗМОЖНА

Миналата есен харесах за Коледа разни идейки от жълъди – например сортер от боядисани жълъдчета, герданчета. Много красиво и естествено изглеждаха. Събрахме с Елора едри, красиви жълъди. Започнахме да ги боядисваме и се омазахме до ушите. Все-пак успяхме, ала жълъдите бяха боядисани неравномерно. Боята пък се люпеше. Определено не ставаха за играчка. Затова в бъдеще ще ползвам само капачетата, а самите жълъдчета ще заменя с мъниста.

ИГРА С УМРЕЛИ РИБИ

Изпълнена с вдъхновение, реших да направя рибки от капачки, които да се ловят с магнитна въдица. Залепих две по две капачките, сложих мърдащи очета за по-весело, също опашки и плавници. Залепих и секретни копчета на устичките, за да ги лови магнита. Сложих рибките в леген с вода и установих, че е трябвало да добавя тежест между капачките, за да потъват наполовина. Рибките се носеха по водата излегнати настрани, сякаш бяха мъртви. Не беше грандиозен провал, но определено не се получи тази идея.

НЕСПОЛУКИ СЪС СЕМЕНА

Бях вдъхновена да направя хартия със семенца, която да може да се засади. Тук не знам грешката в семената ли беше или в метода, но нищо не поникна от тази хартия. Направихме я с дъщеря ми от използвани листове, които смляхме на каша. Разстлахме кашата по фина цедка, добавихме боя и семена. От тази дебеличка хартия правихме мъниста и сърчица за мартенички, които подарихме. Уви, покълването не се получи.

КЕКС В ПОРТОКАЛОВИ КОРИ

Живо ме вълнуваше как мога да пека тесто в полеви условия. Попаднах на чуждоезични публикации за кекс, изпечен в две половинки кори от портокал. Изпробвах го в барбекюто на вилата – част от корите увих във фолио по моя идея. Кората прегоря, тестото залепна за вътрешната й част и по фолиото, а навътре остана сурово. Изводът: пълно със сажди, сурово или изгоряло. Не става. Хапнахме по хапка от всеки портокал:)

неуспешни опити

БРОЕНЕ СЪС СЪРЧИЦА ЗА ЛУДИ МАЙКИ

Играх си като полудяла да режа сърчица от картонени опаковки, да ги надписвам с числа. Идеята беше конструктор за броене, който дъщеря ми не докосна нито веднъж. Наскоро ги изхвърлих:)

НЕУМЕЛАТА ФОКУСНИЧКА

Дъщеря ми много обича да правим опити. Гледах аз опити с вода и реших да й ги покажа. Първо пробождахме с моливи торбичка с вода. Обаче, да знаете, моливите трябва да са остри, иначе цялата торбичка се къса зрелищно. Втори експеримент с вода: пълна с вода чаша се захлупва с лист хартия. Обръщате я, но водата и листът не падат. Въодушевена, че този опит ми се получи, като истински фокусник вдигнах чашата над главата на Елора. Точно тогава физичните закони не проработиха за нас и листът, заедно с водата полетяха върху дъщеря ми:)

БУРКАН СЪС СНЯГ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ

Ако е просто празен буркан със сняг, тогава ще се получи, дори без глицерин, а само с обикновена вода и боя за яйца. Обаче аз исках да сложа вътре снежни човеци и елхички от печен моделин. Е, оцветената вода оцвети и снежните човеци. Горещият силикон пък не издържа и всичко заплува в буркана, заедно със снега:)

Тези са малка част от издънките ми. С тях, освен да ви развеселя, искам да покажа, че няма как всичко да върви по мед и масло. А и се оказа, че аз помня най-вече онези неща, които не се се случили по начина, по който съм очаквала. Забавлявайте се и създавайте спомени!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

премахване на петна