Катерининден е на всеки 7 декември по стар стил, на 24 ноември по нов стил. У дома го отбелязваме по стар стил, защото според мен по-правилно съвпада с народната вяра. От всички народни обичаи в прехода към зимата, Катерининден най-много ми напомня на Хелуин. Той не е точно празник, обичаите са за предпазване от болестите шарка и бяс. Шарко и Беско, както са познати в народните обреди, ми напомнят за чужбинските Шок, Лок и Барел, които ходят от врата на врата и заплашват с „лакомство или пакост“.

На този ден жените са пекли безквасен хляб, мажели са го с мед или друго сладко нещо и са раздавали от него на кръстопът с думите „Вземете за сладки и медени“ или „Вземете за Шарко и Беско“. Народният празник постепенно се преплита с църковния и света Екатерина бива наричана също баба Шарка, която пази от тези болести.

Децата запомнят по-лесно с приказка, затова и за Катерининден има такава:

КЛЮЧОВИТЕ ДУМИ ЗА КАТЕРИНИНДЕН СА: сладко и зли сили

Тези обичаи са народно богатство, те трябва да останат в паметта на българите. Семейството е мястото, където всеки осъзнава (или не осъзнава, за съжаление) своята народност. То е мястото, където се учим на родолюбие. Дълбоко отиват корените на българщината и надалеч в Европа и Азия отеква мъдростта на нашия народ. Днес нашето мислене е строго рационално и аз няма да ви карам да вярвате в суеверия, а просто да погледнем в миналото заедно – където мистиката се преплита с реалността.

СЛАДКО:

Ясно е, че в днешни дни никой не би си взел залък от непознат, затова раздаването на сладка питка отпада. Ние заложихме на бонбони, които ще раздадем на приятели за „сладки и медени“. Елора е във възторг и вече изяде три от приготвените за Катерининден бонбони. Дано оцелеят дотогава.

Ще изпечем и безквасен хляб. Месенето, печенето и изяждането на хляба е голяма радост за децата, освен това е полезно занимание, което развива мозъка:) Безквасният хляб не е содена питка, както много хора си мислят. Това е питка от гореща вода и брашно плюс щипка сол. Няма набухвател. Измесва се, разточва се и се изпича в гореща фурна (едно време се е пекла в жарта). После питката се увива в кърпа. Безквасните питки се правят в ритуалите за защита, защото този хляб не бухва, не расте. Ако питката е с набухвател, тогава се смятало, че и злото като нея ще расте. Безквасни питки хората са пекли ежедневно, квасеният хляб е бил по-специален. Аз също пека такива, когато забравим да замесим тесто и хлябът свърши. Безквасният хляб става бързо, но трябва да се хапне топъл, защото после става твърд. Ето как да си направите безквасен хляб:

БЕЗКВАСЕН ХЛЯБ:

1 ч. ч. гореща вода

2-3 ч. ч. брашно

щипка сол

От продуктите измесете средно твърдо тесто, като постепенно добавяте брашното. Използвайте лъжица в началото, защото ще пари. След около пет минути месене тестото ще престане да лепне. Тогава го разточете на питка, подобна на дебела мекица.

Загрейте фурната на 200 градуса по Целзий (гореща фурна). Разстелете тънката питка (под половин сантиметър) върху хартия за печене или направо я увийте в хартия за печене.

Сложете питката в горещата фурна и печете десет-двайсет минути. Питката ше се зачерви, не чакайте да загори. Извадете я от фурната и я покрийте с кърпа, за да остане мека. След пет минутки може да я намажете с мед и да си я хапнете.

От тази питка са хапвали всички в дома, като са казвали пак „Хайде, за сладки и медени“. Давали са и на дворните кучета, така че ако сметнете, че меда няма да навреди, почерпете и четириногите си приятели.

Хубаво е децата да знаят, че хляб се приготвя изключително лесно. Нека умеят да си приготвят храна, а не само да си я купуват. Опасявам се, че съвременните поколения израстват все по-безпомощни в най-простичките, ежедневни дейности, от които при бедствие може да зависи дори живота им.

ЗЛИ СИЛИ:

Качвам картинка за оцветяване, ако децата ви харесват това занимание. Помолих Елора да ми нарисува Шарко и Беско според описанието в приказката. Заедно си поиграхме, творейки образите на тези зли сили. Да си призная, беше ми трудно да измисля заглавна картинка на приказката. За децата също ще е предизвикателство.

Смята се, че болестта бяс е вдъхновила легендите за върколаците. Тя се предава с ухапване, а болните стават раздразнителни, очите им кървясват, не могат да пият вода, устите им се озъбват и от тях текат лиги. Освен това ги е страх от вода, издават вой и могат да тичат на много дълги разстояния, подтикнати от болестта си.

ИГРА:

Ще играем на гоненица с Шарко и Беско. Дъщеря ми обожава гоненица, тук Шарко ще опитва да я докосне или да я напръска с вода, олицетворявайки как се заразяваме със шарка (директен контакт и въздушно-капков път). Беско пък ще опитва да я ухапе или одере, не наистина, разбира се. От Беско ще се пазим като се пръскаме с вода. Най-вероятно ще си разменяме ролите, но във всички случаи ще се забавляваме много, но ще обърнем внимание как да се пазим от зараза.

Малко любопитна информация за големите:

Според Уикипедия дори в наши дни на всеки десет минути един човек умира от бяс. Това се случва най-вече в Азия, но в Европа все-още има огнища на болестта при животните, затова и хората не са в безопасност.

Едрата шарка, за щастие, вече е в миналото. Интересно е как спасението от нея, макар и косвено, е било вдъхновено от нашите земи. В началото на 18 век една английска аристократка пътува в европейската част на Османската империя и вижда как се предпазва местното население: общо-взето се правел малък разрез, който се натривал с прах, носещ заразата (науката го нарича инокулация). Смъртността при тази процедура била 2 процента, останалите получавали доживотен имунитет. Тя била практикувана и в други части на света, но въпросната английска дама я вижда именно тук. После пренася този опит в родината си, където той започва да се прилага. В края на същия век един селски лекар в Англия открива, че имунитет от едра шарка може да бъде изграден и от подобен вирус при кравите, и на принципа на инокулацията създава спасителната за света ваксина. При ваксината обаче вече има само имунитет, без опасност от заразяване.

Така че, наред с народните вярвания, на Катерининден ще научим и доста рационални неща. Весел Катерининден ви желая и нека са здрави всички именици!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

мечкинден