Мечкинден е народният обичай, който се отбелязва всеки 13 декември по стар стил. Църквата отбелязва по нов стил на 30 ноември църковният Андреевден (Андрей, Едрей). У дома празнуваме на 13 декември, защото според мен тази дата е по-близка с народната вяра.

Това е последният от защитните есенно-зимни празници в българската традиция. С него мрачното, опасно време отминава, а денят започва да расте колкото е дебелината на едно зрънце или една губерка. Затова има краища в България, където на губерката казват едрей. Забележете колко е сходно звученето на името Андрей с глагола едрей, а Мечкинден е празник на всичко, което наедрява – най-вече зрънцата и младите булки.

Досега отделните обичаи между Димитровден и Мечкинден предпазваха от студена зима, от вълци, мишки, болести по хората и животните, умилостивяваха смъртта. Сходството им с популярния Хелуин е голямо, но нашите обичаи са разпръснати в период над един месец, а не са събрани само в една нощ.

Следва последният празник за защита, празникът на мечката. Според мен старите традиции се сливат между отделните дни. Например на Катерининден имаме предпазване от шарка, но същото се казва и за деня на света Варвара, който е на 17 декември. Варим зърна за наедряване на Мечкинден, но и на света Варвара, за да ни пази от шарка. Символите се преплитат, но целта е една – опазването от злини. Аз реших да оставя зърната за Мечкинден, а света Варвара да си е само Женската Коледа у дома.

На Мечкинден се тачат мечките, че те хем са опасни, хем пък могат да сторят добро. Ще разберете какво добро правят мечките от приказката, която написах за Мечкинден:

На 13 декември на видно място се слагала картина или нещо, наподобяващо мечка. Например може да извадите всички играчки мечоци вкъщи и да украсите с тях. На мечката желаели здраве и ритуално я хранели с варено зърно, за да не напада зърнената реколта.

Ключовите думи за нашия празник с дъщеря ми са: КОСТЮМ, ХРАНА, ИГРА

КОСТЮМ

Ясно е, че щом ще празнуваме с дете, трябва да има маскиране. Една мечешка маска е тъкмо в стила на Мечкинден. Може да я направите от картон или като мен да прикачите мечешки ушета на ластик.

ХРАНА

Понеже Мечкинден е свързан със зърното, направих многозърнеста супа, която се оказа сполучлива. От вечерта накиснах боб, който сутринта сложих да заври и след като веднъж изхвърлих водата, добавих два вида леща, царевица и пшеница. Оставих всичко да се свари, като добавих глава лук и глава чесън, джоджен, чубрица, лук и малко доматено пюре.

Според мен и пуканки може да направите, защото те също наедряват, разпуквайки се, а кое ли дете не обича пуканки:) Особено с карамел:)

Хубаво е да си отделите малко от сварените зърна, докато са без подправки за следната:

ИГРА

Слагате малко зрънца на коляното на детето, а то трябва да ги изяде без ръце. Елора веднага каза, че ще си изцапа коляното, но пък играта си я бива. Весела е, стара е и се запомня.

Също така, ще излезем навън и ще хвърляме малко сварени зрънца с думите:

„Да си здрава, бабо Мецо!“

Ако ви се оцветява картинка, ето една от мен:

Вкъщи може да погледаме серии на „Маша и мечката“, да почетем приказки за мечки като „Мечката и дърварят“ например. Споделям малко стихчета за мечоци:

http://bit.ly/2rIrKR9

http://bit.ly/2Dqy1ng

http://bit.ly/2DuJn9P

http://bit.ly/2DsLaMP

http://bit.ly/34vWIL6

http://bit.ly/2Oxr4Y1

http://bit.ly/2XZqvsY

Желая ви весел Мечкинден! Честити да са Андреевците, да расте и едрее всичко край тях!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО: