Ето три лесни творчески проекта, подходящи за деца в предучилищна възраст. Две играчки за елха и една картичка, направени от хартиени ленти – за изработката на всяка от тях са нужни между 15 минути и половин час, тоест никой няма да е отегчен.

Препоръчвам, когато творите с детето си, да правите два броя от всеки проект – един вие и един детето. Така ще правите нещо заедно, а не просто ще го наставлявате. Ние с Елора сме изработвали тези коледни нещица по различно време, понякога и вечер, затова някои снимки не са от най-хубавите.

коледни проекти хартия

ХАРТИЕНИ ЕЛХИЧКИ

материали:

4 хартиени ленти с дължина около 20, 16, 12 и 8 сантиметра и ширина към 2 см. Звездичка, конец, лепило стик или тубичка. Има оцветено лепило в стик, което помага на децата да видят къде и колко лепило са сложили.

коледни проекти хартия

Направа:

Всяка лента се залепва на кръгче и после това кръгче се сгъва. Залепваме в средата на лентата всяко сгънато кръгче към по-малкото от него, както е показано на снимката. Изчакваме лепилото да изсъхне и внимателно дърпаме, за да се получи елхичка. На най-малкото кръгче, вече елипса изрязваме част от лентичката (но не докрая) и я прегъваме нагоре. Към нея залепваме звездичката. Провираме конеца, завързваме. Готово!

коледни проекти хартия

ХАРТИЕН АНГЕЛ

материали:

5 хартиени ленти с дължина около: 3х17см, 2х8см и ширина към 2 см. Лепило стик или тубичка, конец.

коледни проекти хартия

Направа:

Две от дългите хартиени ленти правим на криле, като ги прегъваме и залепваме един към друг двата им края (вътрешен към вътрешен). Едната къса лента става на кръгче (вътрешен към външен залепваме). Втората къса лента се залепва към дългата (вътрешен към вътрешен край) и правят робата на ангела.

Към горната част на робата залепваме кръгчето-глава, отстрани залепваме крилете. Промушваме конеца. Готово!

коледни проекти хартия

КАРТИЧКА С ЕЛХА

материали:

картон или плътна хартия за картичката, 10-15 ленти с ширина 1 см и дължина 10 см, звездичка. Лепило стик или тубичка.

коледни проекти хартия

Направа:

Прегъваме лентичките на две и слепваме всяка вътрешна към вътрешна част в краищата. После ги залепваме във форма на елха, пак в горната част на слепените листчета, където вече са съединени. Започваме от долната част и стъпаловидно лепим все по-нагоре и по-тясно. Най-горе е само една лентичка. Готово!

коледни проекти хартия

С тези коледни проекти, освен че ще украсите или ще зарадвате някого, ще упражните с детето рязане и прегъване. Работете заедно, помагайте. Подтиквайте детето да ви показва как да направите нещо, за да му е по-интересно. Желая ви весело, празнично настроение!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

апликации с памук