гофрети с квас

Обичам тези гофрети, защото остават хрупкави, а не омекват, както повечето им „събратя“. Тайната е, че вместо мляко или сметана, в сместа за гофретите се слага квас. Квасът прави печивата по-хрупкави.

Така се бях вманиачила по кваса, че исках да заменя всички набухватели с него. Дълго търсих рецепта за гофрети с квас вместо с бакпулвер и много се ядосвах, че почти всички рецепти съдържаха и двете. Дори успях да изпробвам няколко рецепти само с квас, но резултатът не ми хареса. Освен, че втасваха бавно заради кваса, тези гофрети ставаха доста киселки и не бяха хрупкави, защото съдържаха прясно мляко.

Една сутрин осъмнахме без хляб, без замесено тесто и с почти празен хладилник, така че реших да спретна едни гофрети от онези, които бях отхвърлила. Знаете, квасът замества прясното, киселото мляко и дори яйцата в рецептите и придава добър вкус на печивата.

гофрети с квас

Оказа се, че напразно съм се дърпала. Гофретите се оказаха страхотни и си останаха хрупкави. Най-сетне ми просветна защо се слага квас заедно с бакпулвер. Показвам ви рецептата, от която излизат около шест гофрети – все-пак зависи и от гофретника ви. Ако ви се хапват повече, увеличете дозата.

ПРОДУКТИ:

1 яйце

½ чаена чаша квас (с гъстота на боза)

1/3 чаена чаша захар

½ пакетче бакпулвер

½ пакетче ванилия

щипка сол

2 лъжици разтопено масло или друга мазнина по избор

бяло брашно, колкото тестото поеме за гъстота да може да се сипва с лъжица

мазнина за гофретника

гофрети с квас

ПРИГОТВЯНЕ:

Смесете кваса с яйцето, добавете захарта, солта, ванилията и бакпулвера. Добавете разтопеното масло и тогава прибавете брашното. Слагайте лъжица по лъжица и разбърквайте, докато сместа стане гъста като тесто за кекс.

Загрейте гофретника. Намажете с четка и мазнина и двете му части, после сипете тесто. Не слагайте много тесто, защото ще започне да тече извън него. По-добре сложете по-малко тесто и формата да не е съвсем изпълнена, отколкото после да търкате и изхвърляте.

гофрети с квас

Изчакайте гофретите да се запекат, лекичко да покафенеят. Това става след около 5 минути, но все-пак зависи и от гофретника.

Преди всяка гофрета мажете хубаво гофретника, за да не залепва тестото.

Хапнете си хрупкавите гофретки със сладко, със сладолед и плодове или просто така, без нищо върху тях. На мен и чисти ми харесват.

гофрети с квас

Да ви е сладко!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

солети рецепта