празнични хапки за деца

Тези три вида хапки можете да направите като почерпка за Коледните и Новогодишните празници, можете да ги изработите заедно с детето си или просто да го зарадвате в някой зимен ден. Аз се засилих да ги направя за Нова година. Чакахме приятелско семейство с момченце на възрастта на дъщеря ми.

Първо мислех да правим хапките заедно с Елора, обаче тя кашляше и не ми се искаше да е близо до храната за всички. Ето защо отделях за нея и приятелчето ѝ по една порция за сглобяване, а останалите направих аз.

празнични хапки за деца

Оказа се добра идея. Първо, защото разучих най-лесния начин да се изработи всяка хапка. И второ, защото ми стана ясно, че съм направила твърде много хапки. Така си и останаха, да си призная. Само порциите на децата се изядоха. Ето защо, ако правите такива хапки, по-добре не се изхвърляйте като мен, а предвидете само по един брой от вид за децата.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

СНЕЖЕН ЧОВЕК:

клечка за зъби или тънка клечка за шишче

2 малки яйчица. Аз ползвах от пъдпъдък.

3 търкалца морков – две широки и едно тясно

остро и тънко парче морков за нос

миниатюрни парчета маслина или орехи за очите

празнични хапки за деца

ЕЛХА:

клечка за зъби

краставица, отрязана по дължина с белачка

търкалце морков, изрязано по възможност като звезда

широко търкалце морков или твърд кашкавал

ДЯДО КОЛЕДА:

клечка за зъби

лъжичка крем сирене

чери доматче

две миниатюрни парченца маслина или орех

празнични хапки за деца

ПРИГОТВЯНЕ:

Препоръчвам да имате малко резервни продукти, защото понякога стават гафове. Например пъдпъдъчите яйца по-трудно се белят, а после при „конструирането“ на снежния човек може да се разчупят. Аз например премачках две. Морковите предварително накиснах във вода с оцет, за да не потъмняват. Те се чупят понякога, докато режете звезда от тях. Яйцата обелих предварително, макар че ако имат време и спокойствие, децата ще се справят лесно с тази задача.

Препоръчвам да следвате „конструирането“ стъпка по стъпка. Децата се справиха самостоятелно и с трите фигури. И двамата са на шест години, ако ви е нужно да се ориентирате доколко ще е необходима вашата помощ. Може да сложите още една чиния пред вас и да показвате нагледно как се прави.

празнични хапки за деца

СНЕЖЕН ЧОВЕК:

Сложете на дъното на чинията едната от двете по-широки шайби. Забийте в средата ѝ клечката за зъби, за да се получи основа. Забийте едното яйце на клечката, за да стигне до моркова. Може да отрежете върха на второто яйце, за да ви стигне дължината на клечката. После го нанижете след първото, като две снежни топки. Трябва да стърчи още от клечката за зъби.

Забийте в средата второто по-широко търкалце. След това добавете по-тясното. Трябва да изглежда като шапка с периферия.

Забодете на горното яйце парчето морков за нос и двете очета. Готово!

ЕЛХА:

Сложете на дъното на чинията морковената шайба или парчето кашкавал. Добре е да са широки и дебели, за да държат стабилно елхата. Забийте в средата клечката за зъби, за да се получи основа.

Дългото парче краставица нагънете няколко пъти като хармоника, като е добре прегъвките да стават все по-малки. После забийте прегънатата краставица на клечката с по-широките прегъвки надолу. Разпределете краставицата по дължината на клечката, като оставите мъничко, където да се забие звездата.

Забийте моркова-звездичка. Готови сте!

ДЯДО КОЛЕДА:

Разрежете чери домата по ширина на две части – по-голяма и по-малка. Аз ги бях разрязала предварително, но ако можете да контролирате ситуацията, защо да не се доверите за това на детето?

Мацнете малко крем сирене в чинията. Сложете върху него по-голямата половинка от домата, с „дупето“ надолу. Забийте клечката за зъби в средата. Мацнете останалата част от крем сиренето. Забийте и другата половина от домата. Оформете с пръст „брадата“ на Дядо Коледа. Добавете двете очички. Готово!

празнични хапки за деца

Хубавото е, че децата не само с готовност ги конструираха, но и си изядоха фигурките, които направиха. При това се оказа, че гостенчето ни Тити не е по морковите, а тези си ги хапна. Все-пак беше си ги сготвил сам.

Да ви е красиво и вкусно не само по празниците!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

гофрети с квас