По-голямо по-малко

3 листа, 6 странички

размер на лист: 21/21 см

цена: 80 лева

възраст: 1-6 години

Тази тиха книжка беше поръчана специално за братче и сестриче на име Фин и Фрида, с идеята по-голямото момченце и по-малкото момиченце да имат още един стимул да играят заедно. Книжката е посветена на сравнението, което вълнува всички деца – кое е по-голямо и кое по-малко. Имаме две мънички мишлета-кукли, на които може да се сложат снимки на децата, за да се идентифицират те по-лесно с героите в книжката. Разбира се, лицата на снимките на Фин и Фрида са замъглени.

По-голямо по-малко

На заглавната страничка са имената на двете дечица, които са и пъзел. Децата ще ги подреждат според цветовете и постепенно ще се научат как изглеждат графично. В цветовете на пъзела има зашити две дупчици-вратички, по-голяма и по-малка. През тези вратички влизат мишлетата, както и другите подвижни части от книжката, които отново са във вариант по-голямо и по-малко.

По-голямо по-малко

На втора страничка имаме две прозрачни джобчета с ципчета. По средата е знакът за по-голямо, който показва в кой джоб попадат по-големите, а в кой по-малките мишлета, плодове, гъбки и торбички. Така имаме едно сортиране по големина, което се случва през вратичките и се вади през ципчетата. И момченцето, и момиченцето ще се забавляват да изваждат и слагат подвижните части в джобчетата, схващайки по какво се различават.

На трета страничка имаме четири джобчета с храна. Те са четен брой, за да има по-голям и по-малък вариант на храната. Цифрите са изписани в цвета на храната, така че играта хем е сортер по цвят, хем учи на броене. Цифричките също се отлепват, те се ползват на следващата страничка и също са сортер, този път графичен.

По-голямо по-малко

На четвърта и пета страничка имаме влакче с локомотив и вагон. Локомотивът ще бъде забавно допълнение за момченцето. Мишленцето-момченце често ще бъде машинистът, според мен:) Във вагона-джоб ще се превозват плодовете и гъбките от предната страничка. Над влакчето са нечетните цифри, които отново са графичен сортер. Заедно с четните числа, те се залепват върху вагона в зависимост колко броя плодове или гъбки има вътре. Това е забавна, сензорна игра за броене и познаване на цифрите.

На последната страничка има два камиона, които също могат да се „управляват“ от двете мишлета. Камионите са сензорен сортер. Има по две възглавнички – малка и голяма – напълнени с пълнежа, показан на каросериите. Децата опипом трябва да преценят коя възглавничка за кой камион е.

По-голямо по-малко

В книжката „По-голямо, по-малко“ са събрани възможно най-много игри, които развиват фината моторика и познавателните умения. С тях децата чрез игра учат цифрите и броенето, понятията по-голямо и по-малко, сортират по цвят и вид.

Желая весели игри за Фин и Фрида. Беше удоволствие да измисля и измайсторя тази книжка, посветена на сравнението. Ако книжката в този вид ви допада, можете да я поръчате, като се свържете с мен чрез страницата на Мое умно бебе във Фейсбук или по телефона.

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

тиха книжка за трите прасенца