музикални инструменти

Музиката и простичките музикални инструменти винаги са заемали централно място в забавленията на бебетата и малките деца. Още с първите дрънкалки, с пляскането на ръчичките започва тази любов. Има прекрасни комплекти камбанки, маракаси, барабани, ксилофони, свирки, китари за деца. Сега обаче ще ви покажа онези музикални инструменти, които съм майсторила у дома от подръчни материали. Те са полезни, защото чрез тях изследвате околния свят, детето има възможност да си обясни как се „появява“ музиката. Освен това, ако нямате много място или точно сега не ви се харчи за нови играчки, тези направи-си-сам инструменти също ще свършат работа.

Забелязала съм, че някъде към петата си година децата започват истински да се интересуват от музикални инструменти – като от предмет, от който да извлекат позната мелодия. Преди тази възраст, освен ако не са музикални таланти или не растат в дом на музиканти, децата възприемат инструментите най-вече като играчки, които издават шум. Това не значи, че няма смисъл да „посвирите“ заедно или да поиграете с музикални инструменти. Напротив. И най-малките ще бъдат очаровани, ако им предложите подобно забавление.

музикални инструменти

КСИЛОФОН ОТ ЧАШИ ИЛИ БУРКАНИ

Кой не е свирил на подобен ксилофон? Просто взимате еднакви чаши или буркани, ако детето ви е по-малко и удря по-силно. Наливате различно количество вода в тях, така те да издават при удряне с лъжица звук с различна тоналност. Разбира се, тънкостенните чаши издават по-хубав звук от бурканите.

музикални инструменти

КСИЛОФОН ОТ ГАЕЧНИ КЛЮЧОВЕ

Не е много стабилен, така че този ксилофон учи детето да чуква по-прецизно по металните ключове. За да го направите, ви трябват комплект гаечни ключове, лъжица и празна картонена кутия от яйца.

музикални инструменти

КОНЧЕ

Вземете негладка бутилка от минерална вода без капачка и пръчица, например за суши. Прокарайте пръчицата по повърхността на бутилката, за да издадете звук.

музикални инструменти

КИТАРА

Опростен модел на китара може да направите с няколко широки ластичета и капачка за буркан. Вместо капачка, може да ползвате каквато и да е кутия или тарелка, на която да опънете ластичетата.

КАСТАНЕТИ

Залепете две метални капачки от бира върху картонен правоъгълник с големина 11/4 см. Аз лепя с горещ силикон, препоръчвам го. Един пистолет за горещ силикон ще е полезен за всяка майсторяща майка:)

После прегъвате картона на две, така че капачките да се удрят.

музикални инструменти

ФЛЕЙТА

Е, добре де, нещо като флейта. Просто вземете празна стъклена бутилка и духнете под ъгъл в гърлото ѝ. Става дори с малки бутилки от сокче, нищо че са с по-широко гърло.

БАРАБАН

Трябва ви обла кутия и прозрачно домакинско фолио. Опънете фолиото върху отвора на кутията. Хубаво я омотайте, така че фолиото да не пада. Защипете с опънат ластик. Става дори с добре опъната найлонова торбичка върху чаша. Може да не я закрепвате, а вие да я държите, докато детето барабани по нея, но звукът ще е по-глух.

Друг вариант е да разрежете балон и да го закрепите с ластик. Аз не съм го правила, защото ми е жал за балоните:)

За палки ползвайте моливи или пръчици за китайска храна.

музикални инструменти

МАРАКАСИ

Дрънкалки можете да направите от всякакви кутийки плюс пълнеж по избор. Кутийки от шоколадови яйца, плътно затварящи се картонени кутийки, ролки от тоалетна хартия с облепена в картон горна и долна част, пластмасови бутилки… За пълнеж ползвайте ориз, боб, мъниста, пясък… Задължително залепете добре кутийките, за да не излиза пълнежа. Това може да е опасно за децата.

музикални инструменти

Това не са всички музикални инструменти, които може да сътворите сами у дома, а само тези, за които имам снимки. Любопитното е, че те все-още са интересни на дъщеря ми, която излиза от предучилищната възраст, но вече като експерименти. Така че, на колкото и години да е детето ви, да посвирите заедно винаги е добра идея!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

развиващи играчки от бутилки