Всъщност, идеите ми за тазгодишните мартеници, които ще подарим на роднини и приятели бяха съвсем различни. Докато мислех занимания за дъщеря ми, които да са свързани с Баба Марта, съгледах торбата с орехи. Тогава се сетих за българския обичай да гадаем късмета си с орехи – всеки си взима по орехче, разчупва го и каквато е ядката, такъв ще му е късмета.

Реших, че може да направим този обичай и за Баба Марта. И без това си подаряваме цели снопове мартеници, после единици от нас носят всичките. Мартеничките-орехчета няма да кичат никоя ръка, но могат да се носят в джоба или в чантата, или да се оставят на видно място в някоя купа, преди да бъдат разчупени. Който иска, може да чака щъркел и цъфнало дърво, за да счупи орехчето.

Според мен тези мартенички-орехчета могат да бъдат изработени и в самия ден на Баба Марта. За Коледа изработваме такива орехчета, но само с бяла боя. Поставени в подходящ съд, и в двата варианта те са красива украса.

Дъщеря ми скоро ще стане на седем години. Ако детето ви е по-малко, то пак може да шари орехчета, но едва ли ще се придържа към вашата идея за рисунка. Много е вероятно неговата рисунка да не е особено изящна, но пък ще е сътворена с желание. Препоръчвам ви да му покажете идеята на шарката, която сте избрали, но после да не му правите твърде много забележки. Още един съвет – рисувайте заедно, може и таткото да включите даже. Детето ви може би ще иска да добави по нещо върху вашите орехчета. Позволете му да го направи върху някои.

мартеници орехи

Относно шарката, аз предпочитам да рисувам в средата на ореха зигзаг в бяло, с червено от двете страни. Добавям и точици над ъглите. Елора правеше формите по-различни. Не само защото й беше по-трудно, а и защото децата невинаги харесват да копират, те искат да добавят своята воля.

Използвахме акрилни бои, на водна основа са. Боядисвала съм цели орехчета с акварелни бои, така че сигурно ще стане и с акварелни, а и с темперни бои, ако нямате други. Харесвам акрилните, защото не падат след изсъхване и са ярки. Червената тубичка ми е още от времето, когато пишех думи по системата на Доман:) Добре ми влезе в употреба. Една бяла и една червена акрилна боичка ще са полезни за всяка мама, все ще им намерите приложение.

мартеници орехи

Застелете масата, когато боядисвате орехчетата. Ще изцапате и пръстите, но акрилната боя се мие лесно, когато е прясно засъхнала. Все-пак, пазете дрехите. От тях боята излиза трудно. Използвахме възможно най-тънките четки и първо нашарихме с бяло. След като бялото изсъхна, добавихме червения цвят. Оставихме да изсъхнат отново и прибрахме в буркан в очакване на първи март.

Желая ви весела Баба Марта!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

мартеница гривна направи сам