Дъщеря ми чакаше с нетърпение „Напред“ да тръгне по кината. Жадуваше за това приключение в свят, където еднорозите ходят по улиците, а магията още е жива. Може би защото двете сме си говорили, че много, много отдавна и в нашия свят е имало магия. Свидетелство са легендите, народните предания, приказките… В крайна сметка магия е онова, което е необяснимо, нали така?

Не се бойте, че щом има еднорози, значи „Напред“ е само за момиченца. Всъщност, бих препоръчала анимацията повече за момченца. Еднорозите в тази история са като бездомните животинки в нашия свят. Магията е забравена в името на удобството. Таткото на Елора също много хареса филма, май повече и от мен. „Напред“ е чудесен семеен филм, особено подходящ за гледане и на Деня на бащата. Децата под 5 годинки може би няма да го оценят, защото героите не са малки деца, но всички останали зрители над тази възраст, включително татковци, майки, дядовци и баби ще харесат филма.

Историята разказва за две братчета, които отдавна са загубили баща си и неочаквано получават шанс да го върнат за едно денонощие. Естествено, магията се обърква и следва шеметно приключение, в което момчетата се опитват да я поправят. Хубаво е, че няма страшни моменти, те винаги са смекчени от нещо смешно, така че в повечето случаи най-малкото се усмихваме, докато стискаме палци на героите. След филма, освен че споделяхме кои моменти са ни били най-смешни, поговорихме и за:

  • техниката в нашия свят и вредите от нея
  • какво би било да имаме криле, копита и магически жезли
  • как хората могат да бъдат хем обикновени, хем герои
  • връзката между хората във всяко семейство
напред филм

Допадна ми, че децата, които тъкмо започват да четат, ще упражнят четенето и в киното. И заглавието, и две-три ключови нещица в анимацията бяха изписани на български. Българските деца рядко имат възможност да видят надписи на родния си език. Радвам се, че напоследък да се случва все по-често. Беше ми приятно да разбера, че шестгодишната ми дъщеря е успяла да прочете тези надписи.

„Напред“ е наистина красива анимация. Пиксар и Дисни отново са надминали себе си. Лицата на героите са толкова живи, сякаш са истински хора. 102 минути, посветени на братята, бащите и вълшебството.

Евел Инара

Изображенията са предоставени от Forum Film Bulgaria

ОЩЕ ФИЛМИ: