бомбичка за вана рецепта

Тази рецепта за бомбичка за вана е подходяща за приготвяне и използване от деца. Съставките са безопасни, а ако детето ви е с чувствителна кожа, можете да пропуснете етеричните масла. Разбира се, вие най-добре познавате детето си и дали бомбичките за вана са подходящи за него. Консултирайте се с дерматолог, ако имате опасения.

Моята дъщеря особено се увлича от всякакви момичешки удоволствия – рокли, фибички, мазила, ухания… От известно време очите ѝ са все в бомбичките за вана по магазините. Знаете колко са шарени и колко хубаво ухаят. Ние обаче не разполагаме с вана, затова ѝ предложих да си направим бомбички вкъщи, а онези – големите и шарените – да оставим за някоя почивка.

Оказа се, че всеки може да си направи бомбичка за вана у дома. Дори разполагахме с всички продукти. Елора доста се забавляваше, докато забърквахме сместа и още повече се радваше, когато първите ни бомбички бяха готови.

бомбичка за вана рецепта

ЕТО ОСНОВНАТА РЕЦЕПТА:

1 част лимонена киселина (задължителна)

4 части сода бикарбонат (задължителна)

1-2 части фина морска сол

етерично масло, лавандула например

1 част масло от гроздови семки / зехтин / кокосово масло (задължителна)

сушени билки

Пиша „част“, защото може да направите съвсем малко смес, само за една бомбичка – тогава мярката ще ви е супена лъжица. Аз ползвам стара мярка от лекарство, която събира около 50 милилитра. С моята мярка излизат 4 бомбички, но като на първата снимка, а не големи като онези по магазините. Сега за 8 март направихме двойна доза, за да подарим на бабите, на лелите и ние да се поглезим.

Самите съставки са безвредни за пипане с ръце, но не трябва да си пипате очите, защото може да залюти от лимонтузуто или солта. Предупредете децата. За тях това е забавна игра, в която ще поупражняват пресипване и следване на рецепта, а и доста напомня на експеримент.

бомбичка за вана рецепта

ЗАБЪРКВАНЕ:

Рецептата има три задължителни съставки. Хлебната сода омекотява водата, тя се ползва и за почистване. Лимонената киселина измива добре, избелва лекичко. Двете заедно, поставени във вода, шупват. Маслото служи за спойка между първите две части, освен това омекотява и подхранва кожата.

Ако смесите само задължителните съставки, ще имате бомбичка без аромат. Количеството течно масло е колкото цялата смес да стане на трохи и, натъпкана във формички, да се държи заедно – по ваша преценка на око.

бомбичка за вана рецепта

От незадължителните съставки солта е много полезна за кожата. В миналото нашите баби са слагали сол във водата, с която са къпели бебетата. Солта „изпича“ – е казвала моята прабаба Марийка от село Драгоданово. Вкъщи горещата вода със сол за киснене на краката е любимо „лечение“ от настинка или измръзване от игрите в снега.

Етеричното масло е за аромат. Използвам лавандула най-често. Тя успокоява и придава приятно ухание на бомбичките. За посочената доза аз слагам около 4-5 капки.

Когато използвам лавандулово масло, добавям и сушен цвят лавандула към бомбичките. Малко като супа става в легена, но понеже не ползваме оцветители, така ми се струва по-весело.

бомбичка за вана рецепта

Правили сме бомбички с аромат на портокал – тогава настъргах кората на един био портокал и го сложих в сместа заедно с етерично масло портокал. Много хубаво миришеше.

За оформяне на бомбичките ползваме силиконови форми за мъфини. Предишния път ги натъпкахме във формички за сладки и също стана, но се вадеха по-трудно. Сега разпределихме по 2-3 супени лъжици в силиконовите форми, после ги натъпкахме хубаво с пръсти. Оставихме да изсъхнат за няколко часа и внимателно ги извадихме. Имайте предвид, че повечето деца ще натъпчат една-две формички и „ще се уморят“:) Помогнете, ако сте решили да правите повече.

бомбичка за вана рецепта

КАК ДА ИМ СЕ НАСЛАДИМ:

Наливаме гореща вода в легена – трябва лекичко да пари, защото иначе ще изстине по-бързо. Има и по-щадящ начин: наливате малко вода с малко над телесната температура. Слагате си краката, няма да пари. После бавно добавяте гореща вода, като внимавате да не е върху кожата. Така постепенно се привиква към горещото, но трябва да има кой да стои и да сипва вода.

Щом детето и вие вече лесно държите краката си в горещата вода, без да ви пари, пуснете бомбичката. Тя ще цвърти около половин минута и ще ароматизира водата.

Когато водата изстине, избършете краката и по желание обуйте чорапки. Ако имате повечко бомбички, поканете на СПА и бабите, и дядовците, и лелите. Или им увийте в хартия бомбички за подарък.

Много приятно домашно СПА за майки, татковци и деца!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

затопляща възглавничка