тиха книжка за човешкото тяло

3 листа, 6 странички

размер на лист: 21 сантиметра

цена: 80 лева

възраст: 2-8 години

Имаме една добра семейна приятелка, която тази Коледа ме помоли за специален подарък за едно скъпо за нея момченце. Искаше да му подари книжка-игра, посветена на човешкото тяло. Момченцето обаче беше мъничко още, под две годинки, затова много внимателно обмислях игрите. Да са разбираеми за мъници и интересни за по-големите деца.

Много съм щастлива, че малкият Михаил е успял от първия път самичък да събере пъзела с името си от първата страничка. Там има и дупчица във форма на сърчице. През нея прозира истинското сърце на човечето, за да прави детето аналогия между популярната и реалната форма.

тиха книжка за човешкото тяло

Книжката има три листа, които се сгъват веднъж вертикално и веднъж хоризонтално, за да се направи човечето. То пък има свалящи се части и е различно от всяка страна. Ръцете и краката му се свалят и се съхраняват като пъзел по форма. Отделно над всяка „сянка“ има жълто кръгче или червено триъгълниче, които бележат верните места за закрепване върху тялото. Така играта става логична и достъпна за всяка детска възраст.

тиха книжка за човешкото тяло

От тази страна на тялото има храносмилателна система с избутване на различни по цвят и големина топченца. Така, освен че проследява пътя на храната през устата, стомаха, чак до дебелото черво, тази игра развива фината моторика. На всяко дете ще му е любопитно кое топче къде се намира в по-тънките и по-плътните части на системата, също и в прозрачните части. Цялата храносмилателна система се побира в джобче, имитиращо коремната кухина. Над нея е сърцето, което се отлепя и също е пъзел по форма. В сърцето има малка дрънкалка, за да имитира биенето на сърцето.

Очите и в двете части също имат варианти – през тях съм направила дупчици за надничане, но има и лепки за буден и спящ човек.

тиха книжка за човешкото тяло

От обратната страна на страничките има още един вариант на човечето. Той е с дихателна система, черен дроб и два бъбрека. Бъбреците са сензорни – единият е пълен с топчест пълнеж, за да открива малкият лекар „песъчинките“ в бъбрека. И бъбреците, и черния дроб, също като сърцето са пъзел по форма.

Белите дробове са представени с игра с въздух. Две сменящи се торбички и две миещи се маркучета, които се прекарват през ноздрите, показват на детето как диша човека. Дъщеря ми беше толкова впечатлена от тази игра, че я направих отделно за нея и около седмица само това правеше.

тиха книжка за човешкото тяло

На тази страничка се свалят и ушите на човечето. Малките деца ще имат възможност да научат названията за частите на лицето, частите на ръцете и краката, докато развиват фината моторика и мисленето си.

Игрите в книжката представят човешкото тяло посредством логически игри, подходящи дори за най-малките. Желая много игри на Михаил, дано книжката дълго му е любопитна!

Ако искате да поръчате тази книжка, можете да се свържете с мен по телефона или чрез съобщение на Фейсбук страницата на Мое умно бебе.

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

По-голямо по-малко