рисуване със сламка

Всъщност, ще рисуваме с бои, но с помощта на сламка. Ако нямате пластмасова или хартиена сламки – аз нямам отдавна у дома – стават и пвц дръжки за балони, а за първите два опита – и многократни сламки (без стъклени). В два от методите има и издухване на въздух през сламката, така че може да се каже, развиваме дишането, освен фината моторика и въображението.

Защо ви е да правите тази мацаница вкъщи с детето си – ще попитате. Аз бих ви посъветвала не само да показвате на детето си тези три начина за рисуване, а да рисувате заедно с него. Така ще сътворите нещо заедно, ще градите общ спомен, ще търсите и намирате заедно решение, може би дори малко ще се състезавате един с друг.

ИЗДУХВАНЕ НА ВАДИЧКИ БОЯ

рисуване със сламка

Попадала съм на безброй красиви картинки с този вид рисуване, но се оказа, че има тънкости, за да не се получи просто един подгизнал лист и боята наистина да стане на прилични вадички. За целта хартията за рисуване трябва да е плътна и не особено попиваща. Блокче за рисуване е най-подходящо, а не хартия за принтер например. На листа може да нарисувате личице на човече, а вадичките да са косата му. Други варианти са слънце, трева, дъждовни облаци…

За боя при успешния си опит ползвахме боя в тубичка, разредена с малко вода. Забележете, че боята трябва да е с гладка консистенция и да не е твърде водниста, но и не твърде гъста.

рисуване със сламка

Покажете на детето как да пренася със сламката малко от боята върху листа, да я изсипва там и после да я издухва на вадички. Тук по-тънките сламки май са по-добър вариант.

РИСУНКИ СЪС САПУНЕНИ БАЛОНИ

рисуване със сламка

Това го пробвахме три-четири пъти с дъщеря ми, преди да открием как става. Не ставаше с акварели, нито с темпер, колкото и боя да разтваряхме във водата. Получи се с боя за яйца.

рисуване със сламка

Взимате един буркан, сипвате вода, слагате лъжичка веро и добавяте боя за яйца. Колкото повече боя, толкова по-ярък ще е цвета, обаче и цапането е по-вероятно. Все-пак, боята за яйца трудно се мие, не го забравяйте и придържайте буркана на по-малките деца. Сместа трябва да става на балончета, когато издухвате въздух през сламката в нея.

рисуване със сламка

След като балончетата започнат да излизат от буркана, долепяте до тях лист хартия. Става и хартия за принтер, и блокче за рисуване. Получават се красиви, балонести отпечатъци, които напомнят на хортензии, на облаци, на морска пяна… Децата обожават правенето на балончета и е вероятно да се престараят с правенето им. Ако не разполагате с престилка за рисуване, минималното количество дрехи е за предпочитане.

СНЕЖИНКИ, ЦВЕТЕНЦА, ЗВЕЗДИЧКИ И КРЪГЧЕТА

рисуване със сламка

Тук няма издухване на боя, а отпечатване. Трябва ви сламка за еднократна употреба, която да нарежете в единия край като на снимката. Отпечатването става по-добре с гъста боя, разредена с мъничко вода. Отпечатъците може да представляват снежинки, но също и цветя или звезди в небето. Детето ще открие, че когато завърти сламката, отпечатъкът става на кръгче.

рисуване със сламка

Листът трябва да е цветен, ако ще рисувате снежинки. Ако не разполагате с цветна хартия, и опаковъчната върши работа. Тъкмо ще използвате нещо, което по принцип е за изхвърляне.

рисуване със сламка

Надявам се, че ще се забавлявате с тези три необичайни начини за рисуване. С тях можете заедно да създадете картички или да употребите разтворената боя за яйца, след като сте нашарили яйцата. Бъдете здрави!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

рисуване за малки деца