Наближава Великден и всички боядисваме яйца, а после изхвърляме боята. Но „има още хляб“ в тази боя, макар използвана. Поиграйте с децата, докато боядисвате яйцата, а и след това. Ето как:

ПОМОЩНИЦИ ПРИ БОЯДИСВАНЕТО

Да, боите цапат, но ако внимавате повечко и прежалите някое и друго яйце, децата ще научат много, докато заедно шарите яйцата. Бъркалките ще влязат в употреба за най-малките. Другите ще упражнят сръчността си и знанията за смесването на цветовете.

боядисваме яйца с дете

ЕКСПЕРИМЕНТ „КАПИЛЯРЕН ЕФЕКТ“

Вземете парче тоалетна хартия, увийте я на фитил и сложете двата ѝ края в два буркана с различен цвят боя. Боята ще започне да пълзи нагоре по хартията, точно както се придвижва по стъблата на растенията. Хартията също е направена от растения. За няколко часа цветовете ще се срещнат в най-горния край. Така нагледно ще обясните на детето как растенията пият вода.

игри с боя за яйца

ОЦВЕТЯВАНЕ НА БЯЛО ЦВЕТЕ

Ако разполагате с бели цветя, натопете ги в останалата от боядисването на яйцата вода. След ден-два ще видите как краищата на цветчетата се оцветяват. Ще демонстрирате на детето как водата се придвижва по цветето.

СМЕСВАНЕ НА ЦВЕТОВЕ ВЪРХУ ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ

След като приключите с шаренето на яйцата, сложете парчета тоалетна или домакинска хартия в плоска чиния. Позволете на детето да сипва върху хартията с лъжица различните цветове, опитвайки да нарисува нещо простичко. Боята ще пълзи по хартията и ще се смесва, което е забавно кратко занимание. То развива сръчността, въображението и знанията за заобикалящата среда.

игри с боя за яйца

БОЯДИСВАНЕ НА ОРИЗ

Цветният ориз се ползва като домашен пясък. С него се пресипва, в него се пишат букви, може да се правят и апликации върху мокро лепило или разстлан пластилин. Боядисването на ориза става много лесно – сложете в купичка малко ориз. Капнете от боята и разбъркайте. Оставете да изсъхне, като разбърквате от време на време.

игри с боя за яйца

РИСУВАНЕ СЪС САПУНЕНИ МЕХУРИ

Можете да направите рисунки на красиви цветя, облачета, морски вълни, дим… За тази цел добавете към боята в буркана малко препарат за съдове и разбълникайте течността, като духате със сламка в нея. Долепете лист хартия върху балончетата и оставете да изсъхне.

рисуване със сламка

По-подробно прочетете за този вид рисуване тук:

рисуване със сламка

РИСУНКИ СЪС СОЛ

Това го правихме за първи път, просто за да оползотворим боите. Трябва ви течно лепило или каша брашно и вода, ако нямате. Направете схематична рисунка с лепилото, като слагате повечко. После посипете лепилото със сол. Оставете солените контури да изсъхнат. След като са изсъхнали, капвайте по тях с боите от яйцата. Боята ще се просмуква по солта и ще се смесва. След като всички контури са оцветени, оставете рисунката да изсъхне.

игри с боя за яйца

Това не е занимание за всеки ден, но децата харесват разнообразието и ще им бъде интересно да опитат. Освен това така научават повече за свойствата на различните материали.

игри с боя за яйца

БОЯ ЗА СНЯГ

Пресипах боите в шишенца от боя за коса. В този вид ги ползваме през зимата за боя за сняг, като избягваме червеното и жълтото, защото напомнят телесни течности. Запазих ги в бутилчиците, защото така са удобни за ползване през цялата година. Нищо, че зимата е далеч. По-удобни са и за рисуването върху сол, и за онова върху тоалетна хартия.

боя за сняг

Ако успеете да изгребете малко скреж от камерата в хладилника, ще организирате още една весела игра за детето си – рисуване върху сняг в чиния.

СМЕСВАНЕ НА ЦВЕТОВЕ

Препоръчвам игра в банята. Необходими са ви нечупливи бутилки, по-добре безцветни. Например от минерална вода. Напълнете ги с вода и капнете от боите за яйца. После оставете детето да сипва от различните цветове вода например в бели кофички от кисело мляко. Нека експериментира наволя. Не оставяйте детето само, защото може да се подхлъзне или да реши да пийне от оцветената вода. Тези бои оцветяват дрехите, дори да са в слаба концентрация, затова облечете нещо старо.

Желая ви весели Великденски празници! Бъдете здрави!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

играчки от кори за яйца