Покрай изолацията бяха създадени много видеоуроци за деца, на всякакви теми. Ето как проблемите раждат добро. Прекрасно е! Видеоуроците на български език по принцип са рядкост, затова ги събирам тук. Няма да добавям приказки, от тях имаше много, а и аз съм претенциозна на тема четене на приказки за деца. Ще споделя уроците по музика и пеене, по танци, по приложни изкуства, които истински съм харесала и бих препоръчала. Сигурно съм пропуснала доста, така че, ако знаете за още видеоуроци на български език, моля да ги споделите, за да ги добавя.

МУЗИКА

Бебешка музика:

Весели песнички с движения, предназначени за най-малките. Съпровод на пиано, също и народни песни, подходящи за мъници. Много са полезни, особено за онези деца, които живеят на места без такива сбирки. Елора, прясно навършила седем, също научи една-две нови песнички от този концерт, макар да е далеч от възрастовата група.

https://bit.ly/3bWmiwn

Отделни песнички от Ели и Бебешка музика. Търсете видеата от март, април и май 2020-та:

https://www.facebook.com/pg/bebeshkamuzika/videos/?ref=page_internal

Малки приказки:

Весели песнички в съпровод китара. Покрай концерта на Бебешка музика открих и тази свежа, артистична дама:

https://www.facebook.com/pg/malkiprikazki/videos/?ref=page_internal

Пейте с Рони:

Няколко кратки видеоурока на читалище „Васил Левски“, на чийто канал има и доста приказки. Уроците с Рони са занимателни и полезни, стават и за деца в предучилищна възраст, но и за първите класове.

Ютюб каналът на читалище „Васил Левски“:

https://bit.ly/35nIFZd

Пиано с Мария Каракушева:

Видеоуроците са кратки, качени на страницата на пианистката във Фейсбук. Според мен са подходящи за деца в училищна възраст и всички пораснали. Много елегантно поднесени, разбираема и полезна информация.

https://www.facebook.com/pg/MariaKarakusheva/videos/?ref=page_internal

ТАНЦИ

Dance Station:

Тук бяха качени уроци по танци за деца – латино и бални танци, джайв, джаз, народни танци. Има и зумба за деца, и видеа не само за деца. Забавни, около 30 минутни уроци, които ни запознават с танците и ни раздвижват.

https://bit.ly/2WiOh2z

ПРИЛОЖНО ИЗКУСТВО

Има много видеа за рисуване на английски например, но на български не са чак толкова, особено изпипаните.

Студио Моливче:

Броене и рисуване, само рисуване… Някои са за деца в почти яслена възраст, други за класовете, че дори и родителите ще научат нещичко.

https://bit.ly/2WbJG2i

НАУКА

Музейко:

Доста полезни видеа с таг #МузейкоВкъщи ще откриете на страницата във Фейсбук. Подходящи за деца в предучилищна група, както и начално училище, но и аз ги гледам с интерес.

https://www.facebook.com/pg/muzeikobulgaria/videos/?ref=page_internal

Издателство „Просвета“:

Видеоуроци от първи до седми клас. Дано останат безплатни. Като майка, която обучава детето си вкъщи, те ми помагат за сверяване на информация, а детето ми се упражнява да усвоява знания, предадени от непознат учител и не в онази занимателна форма, в която се стремя да преподавам аз. Уроците не са весели или вълнуващи, но пък са полезни.

https://bit.ly/2KMDKYg

Пълнощастие и Мое умно бебе:

Няколко видеа от мен, които не са съзадени сега, но могат да бъдат полезни за научаване на буквите и развиване на вниманието при деца в детската градина.

Два урока по четене с приказка. Тук няма сричане, само споменаване на буквите:

https://bit.ly/2yZvQbk

https://bit.ly/3aTvS1F

Показване на карти с думи по метода на Глен Доман:

https://bit.ly/2YnhmMZ

https://bit.ly/3d8EzHc

https://bit.ly/2YmJNuH

https://bit.ly/2YzsWoH

https://bit.ly/2SqmEDN

без споменаване на буквите:

https://bit.ly/3bUzkKF

https://bit.ly/3aOEFSt

https://bit.ly/3aReWJm

https://bit.ly/3f50DnI

https://bit.ly/2SqNRGl

Песничка с буквите:

https://bit.ly/3d9Jrf7

ГИМНАСТИКА

Спортен клуб по художествена гимнастика „Нюанс“:

Дълги около час тренировки за деца в ранна училищна възраст. Според мен те са и тест дали този спорт е подходящ за детето ви – просто му пуснете някоя тренировка и се пробвайте.

https://www.facebook.com/pg/NuanceSportClub/videos/?ref=page_internal

Моля, не пускайте на децата си видеа, които не сте гледали. Гледайте новите видеа заедно, за да сте сигурни, че детето ви не получава информация, която вие не желаете то да получи. Не очаквайте, че целия свят е добронамерен и не прокарва нечии идеологии. Бъдете бдителни, защото забавлението е най-лесният път до умовете на децата ни. Аз съм гледала повечето от тези видеоуроци и за мен са чудесни, но ще има и нови, ще се промъкват реклами между видеата. Същото се отнася и за детските филмчета. Те градят светогледа на децата, отразяват се в отношенията им с най-близките, диктуват поведение и дори рисуват бъдещето на децата, на целия свят. Помислете как говорят героите, какво казват на детето ви. За нас, възрастните, някои неща може да са просто смешни, но за децата да са пример. Затова, нека не очакваме децата ни да бъдат научени на ценности извън семейството си. Това е наша, родителска грижа.

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

танци вкъщи, пред телевизора