капачки събиране и изваждане

Да си призная, преди да направя този комплект с капачки за дъщеря ми, малко се чудех дали наистина ще бъде от полза. Капачките представят сборовете на числата от 1 до 10, като включват събиране и изваждане. Подходящи са за всички деца, които проявяват интерес към събиране и изваждане до 10. Например, децата в предучилищна група, както и онези в първи клас.

На Елора ѝ предстои догодина да бъде записана като първокласничка. У дома упражняваме смятането отдавна – първо започнахме със събиране до пет, после до десет и когато то беше усвоено, минахме към изваждането.

Съветът ми е да не бързате и да не пришпорвате математическите умения на детето си. Децата харесват да им е лесно, да умеят нещо, да бъдат майстори. Дайте им време, за да усвоят добре предложеното знание и едва след като са наистина уверени в конкретните занимания, ги усложнявайте.

капачки събиране и изваждане

У дома използваме много игри за смятане. Различни видове сметала, които са предмети и детето ги държи в ръце. Това хем разнообразява процеса на учене, хем помага за запомнянето чрез допир и зрителна памет. Много по-рядко ползваме просто лист хартия или работна тетрадка.

В момента, когато започнах да правя комплекта с капачки за събиране и изваждане, Елора вече смяташе с лекота до двайсет, но често упражнявахме основата. Според мен децата ще ползват цял живот тези най-прости сборове на числата до десет. Ето защо трябва да им се отдели много време и различни начини на затвърждаване.

Реших да определя един цвят, който да е само за сборовете/разликите от 1 до 10, а всички останали цветове да са за уравненията. Зеленият цвят е средата на импровизираните „цветчета“ от уравнения. Така Елора ги разпознава лесно и няма нужда да рови дълго из капачките, докато ги намери.

Естествено, не разполагах с много капачки. Ползвах капачки от прясно мляко, а колко бутилки мляко се купуват на седмица:) Затова първо направих 3-4 сбора, за цифрите от едно до четири.

капачки събиране и изваждане

Ако очаквате да ви обясня, как дъщеря ми е била очарована и цял ден е решавала с тях задачи, няма да стане:) Не. Но определено предпочита капачките на пода пред листчето и химикала. Освен това така се пести хартия.

Постепенно, цифра по цифра, направих и останалите сборове. Използваме ги поне веднъж седмично, като времето за събирането им става все по-кратко. Първо слагаме зелените капачки и дъщеря ми започва да подрежда около тях останалите цветове, според резултата на всяка задачка. Да си призная, скоро ги подреждах и аз и ми отне повече време, отколкото на нея:) Човек трябва да мисли и да внимава, нищо че смята само до десет. При два комплекта или наличието на две деца, даже може да се правят и състезания с тези капачки.

капачки събиране и изваждане

Планирам да направя същите догодина, за да упражняваме и умножението.

Желая ви весела и лесна математика!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО

монтесори мъниста