букви азбука направи сам

С дъщеря ми сме ползвали най-различни комплекти с букви – обикновените пластмасови и бели, които се продават още от детството ми, комплект с магнитна дъска, шила съм букви от плат… Наскоро направих този комплект букви, който е съобразен цветово не само с гласните и съгласни звуци в азбуката, но и с видовете съгласни звуци – сонорни, звучни и беззвучни. Няма нужда да обяснявате тези подробности на малко дете, но е хубаво те да се съдържат в комплекта с букви, с което детето играе и учи. Така, чрез сетивата си, детето ще усвои разликата, а когато дойде време в училище да учи тези названия, ще му бъде по-лесно.

Комплект с букви не ви е нужен само, когато учите буквите. С него чак до първите класове ще пишете думи. В предучилищна група и първи клас звуците първо се изписват като червени и сини квадратчета. Червено за гласните, синьо за съгласните звуци. Преди детето да се учи да пише, то усвоява видовете звуци. Ето защо направих тези букви за Елора. Сега тя в последната предучилищна група и ѝ предстои първи клас. С братовчед ѝ, който е на четири, обичат да „пишат“ думички и по хладилника на баба си, така че сигурно ще им налепя магнитна лента и ще занеса един комплект и там.

букви азбука направи сам

Направата на този комплект не е скъпа, нито е трудоемка. Необходими са:

1 лист червен филц

1 лист син филц

1 лист синя EVA пяна

1 лист синя брокатена EVA пяна

парченце бяла EVA пяна

и по желание:

двойнолепящо тиксо

магнит на лист

парченце прозрачно PVC от опаковка

букви азбука направи сам

Червения филц е за гласните звуци: А, Е, И, О, У, Ъ.

Съгласни звуци:

Сонорни: Й, Л, М, Н, Р

Звучни: Б, В, Г, Д, Ж, З

Беззвучни: К, П, С, Т, Ф, Ж, Ц, Ч, Ш

Остават още четири букви:

Двойната съгласна Щ, двойните гласни Ю и Я, и беззвучния знак ь. Беззвучния знак ер малък съм направила от бял материал, за да е ясно, че няма звукова стойност. Обяснила съм на дъщеря ми, че той се поставя само до съгласна буква и тогава звукът става мек. Така може дори да си направите игра – да произнасяте звуците с ер малък до тях и без него. После добавяте и О и пак четете.

букви азбука направи сам

Буквата Й съм залепила с двойнолепящо тиксо върху парче прозрачен материал. Така детето може да докосва материала, от който е направена и подсъзнателно да свързва буквата с другите съгласни, а ченгелчето горе си стои на мястото. Хубавото на тези букви е, че те са изключително сензорни – детето може да прокарва пръстче по тях и да запомня как се изписват.

От цял лист А4 филц и EVA пяна излизат няколко комплекта букви. Аз препоръчвам да си направите първо един комплект и после още един-два. Така ще имате достатъчно букви за писане в по-късен етап. Можете, както вече споменах, да залепите на гърбовете им по парченце магнитен лист и да ги направите магнитни.

Големината на нашите букви е 3,5 см на 5,5 см. Двойните Щ, Я и Ю са по-големи, за да разбира детето дори на подсъзнателно ниво, че те съдържат повече от един звук. Вие, разбира се, можете да ги направите и по-едри, но за мен тази големина е достатъчна.

букви азбука направи сам

Изрежете си първо нужния брой правоъгълничета от съответния материал. После очертайте буквата мислено или в краен случай с изтриващ се маркер, например за бяла дъска, но не и върху филца. Там написаното ще остане, така че не пишете. Ако ви е по-лесно, първо изрежете правоъгълничета от хартия, изрежете буквите от тях и тогава ги прекопирайте върху филца и EVA пяната. Възможно е да сгрешите едно-две, но материала ще ви стигне.

Изрежете с малка ножичка, удобно е да е с извит край, за да станат по-плавни линиите.

букви азбука направи сам

Така един голям комплект букви ще ви излезе около пет, до десет лева, но ще предлага много информация за усвояване. Моята дъщеря е особено впечатлена от брокатените букви. Да си призная, на мен също са ми много приятни на допир.

Желая ви весели игри с буквите от българската азбука!

Евел Инара