сироп акация рецепта

Обожавам аромата на акацията. Като деца с приятелите ми ядяхме белите цветчета като бонбони. Това беше по времето, когато лакомствата бяха оскъдни и децата познаваха не само аромата, но и вкуса на доста цветя:)

Всъщност, цветовете на акацията са съвсем ядливи и даже има рецепти за панирани цветове. Дъщеря ми също харесва вкуса на суровото цвете.

Преди две години опитах за първи път да направя някакво сладко с цветовете на акация. Тогава намерих някаква рецепта, която препоръчваше да отскубна само белите листенца, които после се разтвориха в захарния сироп, обаче крайния резултат нямаше аромат на акация. Пълна загуба на време.

сироп акация рецепта

Тази година ми хрумна да пробвам метода от сиропа от люляк, но с цвят от акация. И стана! Чудесен, бледорозов сироп с аромат на любимата ми акация!

ПРОДУКТИ

1 буркан цвят акация

малко по-малко от количеството на този буркан горещ захарен сироп

(Захарен сироп се прави от равни количества вода и захар, затоплени на котлона)

лимонтузу или парченца лимон без кората, или и двете

сироп акация рецепта

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Наберете си свежа, разцъфтяла акация. Ако има буболечици, просто я оставете в открит съд за няколко часа, за да изпълзят. Няма нужда да я миете, по-добре я берете от чисти места или в дъждовен ден. Тя и без това цъфти в дъждовните месеци.

сироп акация рецепта

Наскубете само цветчетата, като махнете зелената дръжка на съцветието. Напълнете един празен буркан догоре, без да натъпквате цветовете.

Ако имате лимон, обелете кората му и го нарежете на кубчета. Добавете го в буркана. Аз слагам половин голям лимон в буркан с вместимост един литър, но това е въпрос на вкус. После лимонът не се усеща.

Залейте цветовете с горещ захарен сироп. Затворете с капачка и оставете да изстине. Оставете буркана да престои за десетина дни, до около две седмици в хладилника. Спомням си, че опитах сиропа след първите пет-шест дни и тогава имаше вкус на трева. На четиринайстия ден вече имаше вкус на акация.

сироп акация рецепта

Прецедете течността. Разредете сиропа на вкус с вода.

Ако няма да го изпивате веднага и не искате сиропа да се развали след още някоя седмица, го загрейте пак на котлона и добавете половин пакетче лимонена киселина на литър сироп. Не е нужно да завира, а само леко да се вдигне пара, за да се стегнат капачките от топлината му. Сипете в буркани, затворете ги и обърнете с капачките надолу. Така затворен, може да съхранявате акациевия сироп в обикновен шкаф например.

Първият път брахме акация около София в средата на месец май и мислех, че отдавна е прецъфтяла. Оказа се, че на по-високо акацията цъфти и в началото на юни. Напът за Самоков, в планината имаше много и пак си набрахме. Имаше дори прецъфтяващ люляк!

сироп акация рецепта

Отварата и сиропът от цветовете на акацията имат леко успокояващо действие, също противоглистно и отхрачващо, влияят добре на стомаха и червата. Но листата и кората на дървото са отровни, а суровите цветове могат да предизвикат гадене при някои деца, така че внимавайте. Сиропът има чудесен вкус, а и е полезен!

Да ви е сладко!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

сироп смокини