черен бъз и сини сливи сладко

У дома сме големи фенове на черния бъз. Колкото пъти сме започнали да се разболяваме – той ни спасява. По лъжичка сладко или сироп на ден почти мигновено пресича симптомите на настинка.

Обаче дъщеря ми направо мрази вкуса на черния бъз. На сироп криво-ляво го пие, обаче неразреден и след него поглъща огромно количество вода. Сладкото отказва с рев, казва че е отвратително на вкус. Е, черният бъз наистина има специфичен вкус, обаче е много полезен и не се прекалява с него, защото в големи дози е вреден.

черен бъз и сини сливи сладко

Тази година опитвам нови рецепти, с надеждата дъщеря ми да не се инати така за този природен имуностимулант. Зърнах някъде снимка на черен бъз и сини сливи, видях че хората по света правят и такова сладко, затова реших да го пробвам и аз. Прочетох няколко чуждестранни рецепти, които набързо побългарих.

За сладкото от черен бъз и сливи ви трябват:

1 част зрънца перфектно узрял черен бъз

1 част сини сливи

1 ½ части захар

лимонена киселина

лъжичка канела по желание

черен бъз и сини сливи сладко

Това сладко не е за преяждане, а за имунитет, така че не ви трябва голямо количество. По килограм плод е чудесно количество, според мен. Излизат около 4 бурканчета по 300 милилитра.

Черен бъз или свирчовина са онези, високи малко над кръста на човек храсталаци, чиито бели цветове в края на август стават на черни плодчета. Растението е отровно, ползват се само плодчетата. Те се ронят лесно, когато са едри, добре узрели и налети със сок. Ако са зелени или пък изсъхнали, се ронят много по-трудно, затова препоръчвам да берете добре узрели и свежи цветове.

Колкото по-високо като надморска височина расте черния бъз, толкова по-късно узрява. Така че, ако в равнината е поизсъхнал, в предпланинските части ще има свеж. Черният бъз расте край пътищата и го има в изобилие. По същото време зреят и сините сливи.

черен бъз и сини сливи сладко

Изронете внимателно плодчетата на черния бъз. Те боядисват, така че бъдете подготвени за оцветени пръсти или сложете ръкавици. В сладкото не бива да попадат зелени зрънца или други части на растенията.

Нарежете сините сливи на парченца. Смесете плодовете в тава или друг съд, който се побира в хладилника, и ги залейте със захарта. Оставете да престои между 12 часа и ден, както ви е удобно. Плодовете би трябвало да пуснат сок.

После сложете тавата във фурна на 180 градуса, добавете канела, ако искате. Печете около 2 часа, или докато малко от сладкото, капнато върху порцеланова чиния, се задържи без да се разлива настрани. Добавете лимонената киселина и разбъркайте.

черен бъз и сини сливи сладко

Това сладко не се отпенва. Нямаше пяна. Когато е готово, го сипете в сухи бурканчета и обърнете с капачката надолу, за да се херметизират. Готово! Имате имуностимулант за зимата.

Може да го хапвате на филийка или просто по чаена лъжичка на ден. Канелата не се усещаше в моето сладко, а вкусът на черния бъз беше по-приглушен. Приятното на сладкото от черен бъз е лекото хрускане на зрънцата, сякаш има ядки.

черен бъз и сини сливи сладко

И така, ако като мен харесвате по-нетрадиционни рецепти или все да променяте нещо, тази рецепта е за вас:) Черен бъз и сини сливи – хем полезно, хем някак по-необикновено, нали:)

Бъдете здрави!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

сок от грозде
СОК ОТ ГРОЗДЕ – РЕЦЕПТА