сироп черен бъз и малини рецепта

Сиропът от черен бъз или свирчовина е признат имуностимулант. Много хора си го приготвят сами, много други пък го купуват от аптеката. Аз съм от първите и знам, че само по лъжичка на ден като с магическа пръчка премахва симптомите на настинка – болно гърло, запушен нос, отпадналост.

Обаче дъщеря ми мрази вкуса на черния бъз. Направо започва да плаче, когато види, че го вадя от шкафа. Тази година, тъкмо бяхме сложили бурканите с черен бъз за сироп, когато набрахме доста малини. Тогава ми хрумна да направя сироп с малини и черен бъз, за да стане по-вкусен. Освен това, в аптеките най-често се продава именно комбинация от черен бъз и малинки.

сироп черен бъз и малини рецепта

НЕОБХОДИМИ СА ВИ:

Равно количество:

наронени плодчета добре узрял черен бъз

малини

двойна доза захар

буркани, захлупени с марля

Например две чаши малини, две чаши черен бъз, четири чаши захар. Съветвам ви да не се хвърляте от първия път на големи дози. Плодчетата на черния бъз се отделят бавно от съцветието и доста цапат. Работата е пипкава.

сироп черен бъз и малини рецепта

Съветвам ви да наберете добре узрели, съцветия с едри и наситено черни плодчета свирчовина. Така в тях ще има повече сок и зрънцата ще падат по-лесно. Вкъщи ги отделете внимателно от стъбълцата, като следите да съберете само зрелите плодчета, без други части на растението.

Плодовете не се мият, трябва да са сухи, за да не ферментира сместа.

Правя сиропа със захар. Някои хора го правят с мед, но аз не разполагам с мед, за който съм сигурна, че е истински. Освен това преди време заливах годжи бери с мед и всичко стана на оцет, та оттогава залагам на захарта. Да, медът е полезен, за разлика от захарта, обаче само ако е направен от пчели. Освен това за организма ни захарта си е захар, без значение каква е – фруктоза, глюкоза. Еднакво вреди.

КАК ДА ГО ПРИГОТВИТЕ?

Не разполагам с трилитрови буркани, ползвам еднолитрови. В такива се продава кисело мляко. Насипвам ред черен бъз, ред захар, ред малини, ред захар, ред черен бъз… Схващате. Докато не останат към 3-4 пръста до гърлото на буркана. Тогава насипвам захар, като оставям към 2 пръста до гърлото. Похлупвам с марля, защипана с ластиче и оставям на сянка захарта да се разтопи.

Това ще се случи след месец и малко, или около 40 дни.

сироп черен бъз и малини рецепта

После прецеждам сместа. Наливам сиропа в бутилка, която съхранявам затворена на хладно място. Плодовете не хвърлям, те също са много полезни. Сипвам ги в бурканче и си хапваме по чаена лъжичка от тях, като от време на време „си почиваме“. Понякога забравяме за този имуностимулант и се присещаме като ни заболи гърло, например. Тогава ударно хапваме всеки ден и почти всеки път боледуването ни се разминава.

По тази рецепта може да си направите и сироп само с черен бъз, но малините са така ароматни и полезни, че ви ги препоръчвам. Като ученичка съм живяла две години в Санкт Петербург и там всичките ми познати хапваха сладко от малини при първите симптоми на настинка и грип. С това се лекуваха. Малините свалят температура, ето защо са любим плод в сезона на настинките.

сироп черен бъз и малини рецепта

Бъдете здрави с този полезен и ароматен сироп!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

черен бъз и сини сливи сладко