Тролчетата 2 Турнето мнения

Вдъхновяващо е как общата култура може да бъде придобита не само с лекции и уроци, а например от филм. Харесвам книги и филми, от които човек научава нещо. За щастие, голяма част от съвременните анимации са точно такива. „Тролчетата 2: Турнето“ например не е само супер сладка анимация, посветена на усмивките, добротата и шлагерните песнички. Филмът, по детски весело засяга част от историята на музиката – как тръгва от ритъм и емоция, от хармонията между два или повече звука. Как обединява хората и как ги разделя, когато става дума за различните стилове.

Филмът е красив и пълен с шегички, които ще се харесат не само на децата, а и на родителите им. Няколко от песните бяха изпети на български, което е чудесен подарък за българските деца. Детският ум има нужда да чува готови, красиви съвременни фрази на родния си език, които след това да използва в ежедневието си. Чудите ли се защо все повече хора ползват изрази на английски? Те просто не знаят такива на български или пък знаят, но съвсем малко. А онези на чужд език изскачат като горещ въздух най-отгоре в ума им при нужда.

Грабвайте всяка възможност да подхраните ума на детето си с хубави текстове на родния му език, под формата на песни и реплики от филмчета например. Те се усвояват най-лесно, знаете.

„Тролчетата 2: Турнето“ е подходящ както за дечица на четири-пет годинки, така и за родителите им, за бабите и дядовците. Даже може да започнете семеен спор по вечната тема кой стил музика е най-добрият. Все-пак в тази анимация са противопоставени шест от музикалните стилове.

Тролчетата 2 Турнето ползи за деца

Разбира се, не очаквайте задълбочено изследване на стиловете, а най-вече отбелязването им с една-две мелодии. Основното противопоставяне е между рок и поп музиката. Но този сюжет е благодатна тема за любопитството на децата. Ще ви подтикне да поговорите и да изследвате:

  • Какво е звученето на различните стилове?
  • Защо някои стилове си съперничат?
  • Как изглеждат хората, които са фенове на различни стилове музика?
  • Зависи ли качеството на музиката от нейния стил? От какво зависи качеството на музиката?
  • Какво представляват смесените стилове?
  • Какво проповядват различните стилове? Настроението в музиката.

Ще имате възможност да обсъдите още една тема покрай този филм, а тя е защо мъжките тролчета могат да имат бебета. Едно блестящо бебе-момченце се появява от един брокатен татко, така че този момент няма как да не бъде забелязан. Елора беше впечатлена от брокатените тролчета и заяви, че е логично жените тролчета да „раждат“ момиченца тролчета, а мъжете тролове – момченца. Аз ѝ зададох въпроса защо тогава ще има два пола тролчета – мъжки и женски – след като те не си взаимодействат за създаването на поколение. Поговорихме за различните гени, които носят различните родове и защо не бива роднини да създават общо дете. Разбира се, отбелязах факта, че и в реалния свят се случва мъжкият да ражда бебета – например при морските кончета е така.

Освен такива дълбокомислени теми, продължението на „Тролчетата“ ще поработи и за чувството за хумор на децата. Шегите са забавни и за големите, така че на никого няма да е скучно. Точно обратното – това е чудесен семеен филм, който ще ви дари с добро настроение. Не го пропускайте!

Евел Инара

Изображенията са предоставени от Forum Film Bulgaria

ВИЖТЕ СЪЩО: