помагала броене и математика

Тук съм събрала помагалата за броене и смятане, които съм изработвала за дъщеря ми. Писали сме и по листове доста, обаче според мен ученето, особено за най-малките, трябва да става с предмети, с допир, с движение и веселба.

БРОЕНЕ ПО ГЛЕН ДОМАН 0-3 години

Естествено, започваме с осъзнаването на броенето. Първият материал, който изработих, беше за цифрите от 0 до 9 по Глен Доман. Е, аз малко ги смесих, като направих от едната страна на картончето цифра, а от другата точки, но в статията съм описала и чистия метод на Доман за бебоци.

Този метод развива също умението за съсредоточаване, търпението на детето и логиката.

МОЛИВНИК ЗА БРОЕНЕ 2-5 години

моливник, с който броим

В такъв моливник от плат може хем да съхранявате боичките, хем да съпоставяте количество и цифри. Развива и фината моторика на детето.

БАЛОНИ С ПОМПОНИ 2-5 години

Весел начин детето да започне да свързва цифра с количество. Та кое дете не обича балони? Играта развива и общата моторика, ловкостта. Има и вариант без помпони.

КОНСТРУКТОР ЗА БРОЕНЕ 2-5 години

В статията има няколко листа за разпечатване, трябва ви само конструктор. Тази игра развива фината моторика, както и въображението.

БРОЕНЕ С КОЛИЧКИ 2-6 години

развиващи игри с колички

Няколко развиващи игри специално за момченцата, които не се интересуват от почти нищо друго, освен количките. Има и игри за посоки, за цветовете.

БРОЕНЕ С ПЕЧАТИ 2-6 години

Тук съчетаваме отпечатването с количеството. Детето развива зрителната си памет, както и ловкостта.

СЛАДОЛЕДАДЖИЙНИЦА ЗА БРОЕНЕ 2-6 години

броим със сладолед

Вид ролева игра, включваща броене. Тези занимания развиват също фината моторика и социалните умения.

ПЪЗЕЛИ С ЦИФРИ 2-6 години

Пъзел със цифри

Игра за запомняне на цифрите като знаци. Развива логиката, наблюдателността, паметта.

КАМЪЧЕТА С ЦИФРИ 3-6 години

камъчета с цифри

Игра отново за свързване на цифра с количество, но този път играта е сензорна. Подходяща е за деца над 3 години, за да няма опасност от глътнати камъчета или замеряне.

КАПАЧКИ ЗА БРОЕНЕ 3-7 години

капачки и числа

Детето неусетно научава кои са четни и кои нечетни числа. Детето упражнява броенето с двуцифрени числа, зрителната памет, логиката, търпението и ловкостта.

МОНТЕСОРИ МЪНИСТА 3-10 години

монтесори мъниста

Всъщност, тези мъниста винаги ще бъдат от полза, защото онагледяват задачите. Започнахме със стълбата за броене, днес онагледяваме единици, десетици и стотици, както и таблицата за умножение.

КУБЧЕТА С ЧИСЛА И ЦИФРИ 3-10 години

кубчета с цифри и числа

Весела, подвижна игра както за свързване на количество с цифра, така и за смятане. Та кое дете не обича да подхвъря предмети:)

СЕНЗОРНО СМЕТАЛО 3-7 години

сензорно сметало

Един комплект пръстчета в добавка за първите стъпки в броенето и смятането до 20.

ДОМИНО 4-10 години

домино математика

Онагледяване на цифрите, смятане – детето ги възприема като игра.

КАПАЧКИ СЪБИРАНЕ И ИЗВАЖДАНЕ 6-8 години

капачки събиране и изваждане

Тези капачки заместват скучните листове и помагат на детето да се раздвижи. Подреждането на капачките успокоява в известна степен. Играта развива зрителната памет.

Тези материали наистина са ни били полезни, с част от тях все-още учим в първи клас. С други преговаряме – понякога нарочно вадя някой, който вече не ползваме. На децата трябва да им е лесно поне от време на време, за да трупат увереност.

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

музикални инструменти