есенни занимания на открито

Как дори в лошо време да излезем на разходка с желание? Просто трябва да имаме цел – и ние, а и децата ни. Когато предварително имате план какво ще правите навън, независимо дали духа студен вятър или вали дъжд, вие не просто ще кръстосвате улиците без цел и посока. Нека разходката навън да има още една полза – да научите нещо.

Събирам заниманията според времето, за да е по-лесно да избирате какво да правите навън. Игрите са подходящи за деца над две-три години.

ПРИ ВСЯКАКВО ВРЕМЕ:

природни материали

ТЪРСИ СЕМЕНА:

Вземете си кофичка или торбичка и събирайте всички семенца, които есента е разпиляла. Те са толкова много – на шишарките, на кленовете, липите, глухарчетата, бодилите, в шипките… Всичко това са семенца, а много от тях ще покълнат, ако ги сложите на топло и влажно. Ето нашите семенца от шишарка, бъдещи борчета:

есенни занимания на открито

СЪБИРАНЕ НА КЕСТЕНИ:

Плодовете на кестена са особено полезни. Те събират влагата, затова аз винаги гледам да имам поне една купа от тях през зимата. Зашити по няколко в памучна торбичка, кестените могат да се слагат под възглавницата за по-добър сън, да се носят в джоба за добър тонус и спокойствие. Смлени, те са чудесно измиващо средство за лице и тяло. Аз дори пера понякога с накиснати кестени.

Децата правят разни фигурки от кестени. Биха могли да направят подаръче от изброените по-горе за родители, баби и дядовци. А най-весело е да ги събирате, докато вятъра ги брули и се опитва да ви замери с тях. Търсенето на кестени развива наблюдателността, също и раздвижва.

есенни занимания на открито

ЕСЕННИ ПТИЦИ НАБЛЮДЕНИЕ:

Ако разполагате с бинокъл, вземете го. Но и с просто око ще видите доста птици, дори в градска среда. Номерът е да търсите конкретно птици, а не всичко живо. Когато забележите птица, опитайте да я разпознаете. Ние ползваме телефона ми за тази цел. Ясно е, че трудно ще направите снимка отблизо на птицата, затова разните идентификатори по снимка не вършат много работа. Но пък в България птиците не са чак толкова многобройни, ето на този сайт има всичко за тях: снимки, видео и звук. Дъщеря ми го обожава.

https://www.birdsinbulgaria.org/

Общо-взето, с птици можете да запълните голяма част от времето си, особено ако позволите на детето си да ги снима с телефона ви:)

играчки от кори за яйца

ЦВЕТОВЕ ПО ТАБЛИЦА СЪС ЗАЩИПВАНЕ:

Открийте листа и цветя в различни цветове: жълто, зелено, лилаво, червено, оранжево, кафяво. Има красиви цветови таблици със щипчици за целта, но вие можете да си направите такава и набързо, като оцветите парче картон, например. Тази игра развива наблюдателността на децата, а и вашата.

сортер листа

ЗАМРЪЗВАНЕ НА ВОДАТА:

За студените дни, в които локвите хващат коричка от лед. Обуйте на детето непромокаеми обувки и му позволете да минава по леда. Нека изпробва здравината му, нека сложи различни по тежест играчки, за да провери кои от тях ще пропаднат. Търсете най-замръзналата локва и се забавлявайте. Тази игра всъщност е строго научна, независимо как изглежда отстрани. Хи-хи-хи.

градина на прозореца

ЗАСАЖДАНЕ НА ЛУКОВИЦИ И СЕМЕНА:

Бихте могли да изкопаете дупка в почвата и да засадите някое пролетно цвете: зюмбюл например, че се намират най-лесно луковици. Напролет ще очаквате листенцата му да поникнат и цветето да се появи. Това е игра за памет и търпение.

есенни занимания на открито

ЕСЕННИ ЦВЕТЯ – ЗАСНЕМАНЕ И РИСУВАНЕ:

Отново ползваме телефон като стимул. Забелязала съм, че моята дъщеря е готова на всичко, за да вземе телефона ми. Може би защото рядко позволявам достъп до него, кой знае. Разходете се и заснемете онези мънички, есенни цветя. У дома детето може да прерисува една или повече от снимките. Това е игра за наблюдателност, както и за умение да пресъздава.

ГРИВНИ С ЦВЕТЯ И ЛИСТА

Нужни са ви хартиено тиксо и кратка разходка. Повече за гривните с тиксо прочетете тук:

гривни апликации
гривни на разходка

ЦВЕТЪТ НА НЕБЕТО ПРЕЗ ЕСЕНТА – ЗАСНЕМАНЕ И РИСУВАНЕ:

Вече сте снимали всички цветя? Или вече няма никакви? Тогава погледнете небето. Да, то често е сиво-бяло. Снимайте го. В друг ден или даже в друг час е синьо с бели облачета. Когато обръщате внимание на детето, то се научава да вижда красотата на света. Тази игра също е за наблюдателност, както и за умение да пресъздава.

есенни занимания на открито

ПО-ГОЛЯМО, ПО-МАЛКО СЪБИРАНЕ НА ЛИСТА СЪС СРАВНЯВАНЕ:

Вземете листо от земята и помолете детето си да намери по-малко от него. Или по-голямо. След това още по-малко или още по-голямо. Друг вариант е да съберете десетина листа, да седнете на пейка и да ги наредите по големина. Тази игра е математическа, учи и на наблюдение.

игри с листа

ШИРОКОЛИСТНО И ИГЛОЛИСТНО ДЪРВО ВСЕКИ ДЕН – ЗАСНЕМАНЕ:

По-лесно ще проследите как листата пожълтяват и после окапват, ако почти всеки ден, от една и съща гледна точка снимате едно конкретно иглолистно и едно широколистно листо. Ако имате възможност, изберете дървета, които не са в група, а са сами. Също е добре дърветата да са почти до дома ви. Често ще забравяте да ги снимате, нека да са ви наблизо.

Тази игра позволява на детето самостоятелно да установи разликата между иглолистните и широколистните дървета, осланяйки се на наблюдение. Тази игра учи на умение да се разсъждава, наблюдава и да се правят изводи. Също така тренира паметта на по-отвеяните родители:)

есенни занимания на открито

НАНИЗВАНЕ НА ПЛОДЧЕТА:

На шипки, глог, офика (това са оранжевите плодчета по храстите). Носете си нанизан в губерка или пластмасова игла конец и направете гирлянда, която да окачите на някое дърво пред дома си. Хем за красота, хем птиците ще си хапват от нея през зимата. Тази игра учи на грижа и сръчност.

ШУМОВЕТЕ НА ЕСЕНТА:

Излезте навън и слушайте. Слушането е трудно за децата, затова е добре да се упражнява. Чуйте как вие вятъра. Какъв звук издават падащите листа, птиците, дъжда, изсъхналата шума, семенниците на някои растения. Заради детето запишете тези шумове и си ги пускайте вкъщи. Аз ползвам Easy Voice Recorder на телефона си, но има и записващи играчки. Тази игра учи децата на внимание. Можете да сравнявате природните звуци с музикални звуци.

есенни занимания на открито

ЗАЗИМЯВАНЕ НА ХРАСТИ И ДЪРВЕТА:

Дори да живеете в града и да не разполагате с двор, пак бихте могли да се погрижите за някой храст, защо не? Розите е добре да бъдат окастрени преди да падне сняг. Все-пак, изберете храст, за който никой не се грижи, за да не ядосате някоя люта съседка. Също така бихте могли да натрупате почва около стъблата на по-млада фиданка, да натрупате и шума в корените ѝ, за да не измръзне. Тази игра учи на грижа и отговорност.

ДЪЖД:

ВОДОРАЗТВОРИМОСТ:

Има доста дъждовни дни през есента. Бихте могли да вземете различни неща от вкъщи, за да проверите дали се разтварят във вода. Най-лесно е на един и същи лист детето да направи рисунки с водни бои, моливи, химикал и маслен пастел, например.После оставете листа под дъжда и гледайте какво се случва с рисунките.

разтворимост боички

Какво друго да проверите за водоразтворимост? Метално мънисто, парче тоалетна хартия, тебешир, бонбон, въгленче (може и таблетка активен въглен), ефервесцентна таблетка или смес от сода и лимонтузу, капачка, захар, сол, брашно… Вземете по едно-две от тези неща, сложете ги в чашка и ги оставете под дъжда, за да ги вали. Почакайте, наблюдавайте. Може дори да ги носите с вас и да гледате дали и как се променят. Обсъждайте онова, което виждате. Тази игра учи децата на любопитство и логика.

бързи лодки за дъждовни разходки

ЛОДКИ В ЛОКВИТЕ:

Лодки можете да направите от всичко, дори от листа. Но, ако сте подготвени предварително и имате „пътници“ за лодките, детето ще го оцени. Просто се подсигурете с гумени ботушки. Тази игра ще ви припомни, че и вие сте били дете. Спомнете си как се играе:)

Ето още идеи за лодки:

лодки от опаковки

СЛЕДИ В КАЛТА И НА АСФАЛТА:

Водата оставя следи. Калта също оставя следи. Но ще видите и чужди следи, които можете да проследите. Това е игра, в която често ще станете на прасета, но пък тя учи на наблюдателност и развива любознателността.

ВЯТЪР:

вятърни ленти знамена

СИЛАТА НА ВЯТЪРА:

Когато духа вятър, си сложете ветровка и шапка, и бързо навън. Тогава има възможност за такива невероятни игри! Направете си ветропоказател като завържете лека панделка на пръчка, направете си хвърчило от листо и конец, проверявайте какво ще събори вятъра – празно шише, шише с малко вода в него… Ако имате компас, бихте могли да определите посоката на вятъра. Бихте могли просто да ползвате някой стар чадър като платно или играчка за вятъра.

Тази игра развива любопитството на децата и ги калява:)

игри при вятър

ЛОВЕНЕ НА ПАДАЩИ ЛИСТА И СЕМЕНЦА:

Ах, това е толкова красиво: началото на октомври, лек ветрец и танцуващи „хеликоптерчета“ във въздуха. Детето може да носи чашка или торбичка и да опитва да ги лови. Не е лесно, може дори да се състезавате. Весело е. А играта учи на ловкост.

природни материали

МУЗИКАТА НА ВЯТЪРА

Изрежете тесен, продълговат отвор в пластмасова бутилка с капачка. Колкото кутрето ви за малка бутилка. Дълга колкото два показалеца, ако е голяма. Въртете я така, че да се чуе свирене. Ето ви повод да се разхождате и да свирите с вятъра.

свиреща бутилка

ВЪРТЕЛЕЖКА ОТ ШИШЕ

Изрежете четири перки в долната част на пластмасова бутилка. Окачете я на въженце и гледайте как я върти течението.

бутилка въртележка

СЛЪНЧЕВО ВРЕМЕ

ИЗСЛЕДВАМЕ СЯНКАТА:

Игра за наблюдение. Кога има сянка? Кога сянката изчезва? Очертайте с тебешир сянката на детето или нека то очертае вашата. Вижте как сянката се движи, като през известно време през деня очертаете сянката на някой неподвижен предмет. Покажете на детето идеята за слънчев часовник. Тази игра дава знания и развива наблюдателността.

есенни занимания на открито

ТЕМПЕРАТУРАТА НА СЛЪНЦЕ И НА СЯНКА, НА ЗЕМЯТА И НА ВЪЗДУХА:

Вземете термометъра от вкъщи, най-добре ако е безконтактен, защото измерването ще става бързо. Премерете температурата на земята на сянка и на слънце. Защо ли се различават? Също така премерете температурата на някоя стена ниско до земята и на метър и половина височина. Там също трябва да има разлика. Премерете температурата на различните материали: метал, камък, дърво, пластмаса. Обсъдете защо температурата е различна. Тази игра прави децата любопитни и ги учи да разсъждават.

Надявам се да съм ви вдъхновила за разходки с тези есенни игри!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

игри по приказки