украса от рециклирана хартия

Харесва ми да правя разни дребни украси за празниците, най-добре без за тях да ми е нужен дълъг списък с материали. Най-обичам, когато ги изработвам от неща, които иначе ще изхвърля.

Тази година с дъщеря ми направихме два вида картички и малки венчета от амбалажна хартия – за целта ползвах стара хартиена торбичка. Те се изработват лесно дори от по-малки деца. Изрязване, отпечатване, малко рисуване и писане, малко усукване и лепене – все неща, които са полезни за фината моторика на децата, както и да развива търпението им.

украса от рециклирана хартия

КАРТИЧКИ

МАТЕРИАЛИ:

хартиена торбичка

бяла боя

черен тънкописец

За картичките изрежете квадрат и правоъгълник от някоя хартиена торбичка, която не е бяла, а кафеникава или сивкава. Гледайте да няма щампи по изрязаната хартия, а ако има, просто залепете две еднакви една към друга с щампите навътре. Вие сами избирате колко големи да са вашите картички, моите са с размери: квадратната 12/12 см и правоъгълната 12/17 см.

Необходима ви е бяла боя, най-добре по-гъста, в тубичка, но и с водна боичка ще се получи. Аз ползвах акрилна, тоест на водна основа. За да отпечатате кръгове, ползвайте ролка от тоалетна хартия или широка капачка от мляко например. Отпечатването е лесно дори за дете под две годинки, а то ще бъде гордо да ви помогне. Ако имате само водни бои, по-лесно ще стане с пластмасова капачка – намажете ръбчетата на капачката с четка и после ги отпечатайте върху хартията. Ако имате по-гъста боя, натопете в нея ръбовете на хартиената ролка и после ги притиснете до хартията.

украса от рециклирана хартия

За картичката със снега направете точки по хартията, ползвайки дръжката на четка за рисуване – потопете върха ѝ в боята. След като бялата боя изсъхне, идва ред на черния тънкописец. Нарисувайте конците на коледните играчки и малки снежинки край белите точици. Напишете кратко коледно послание. Ние с Елора избрахме:

Щастие! Радост! Коледа е тук! Дядо Коледа идва!

Винаги правим по два броя картички – една аз и една Елора, правим ги едновременно. Така детето се чувства равно с вас, творите заедно. Тези картички се изработват на два етапа и не поставят на изпитание детското търпение.

ВЕНЦИ ОТ АМБАЛАЖНА ХАРТИЯ

Тези венци са толкова сладички – могат да украсят подаръците или входната врата. Те са малко по-трудни за изработка. За тях са необходими:

Ленти амбалажна хартия, 2 см широки и дълги колкото двойната ширина на торбичка, или около 70 см.

Розови топченца и листенца (от филц и малки помпони или от картон)

Лепило стик

Пистолет с горещ силикон

Изрязах ленти от хартиена торбичка. Намазвах по малко щампованата им страна с лепило на стик и усуквах така, че щампата да остане отвътре. Прилича на предене и става бавно, също така лепне. Дъщеря ми усука лента за едно венче, аз за всички останали. Имайте предвид, че усукването не е много лесно за малки деца. Помагайте.

украса от рециклирана хартия

След като усучете хартията, оставете лепилото да изсъхне. После навийте на венче, голямо колкото да се наниже на детска китка, към 6 см в диаметър. Лепнете краищата с горещ силикон, за да не се развиват.

С горещ силикон добавете топчетата и листенцата. Аз сложих готови помпони и изрязах листенца от филц, защото според мен е по-красиво, а и разполагах с такива, но топчета могат да се направят и от мокра тоалетна хартия, като я оцветите и я оставите да изсъхне. Листенцата могат също да се направят от нарязаните торбички, като пак ги оцветите. Децата много по-лесно ще изрежат хартиени листенца, отколкото такива от филц. Поне моето дете изпитваше трудности с прецизността при филца.

Но пък много искаше да стиска пистолета с горещ силикон и да лепи листенца и помпони по венчетата. Затова много внимателно, за да няма опарени пръстчета, си поделихме тази задача: или Елора изцеждаше горещ силикон, а аз долепях листенцата до него, или обратното.

Накрая бяхме наистина доволни от резултата – малка украса за празниците, направена бързо и на нищожна цена.

Ако си търсите лесни проекти за коледни занимания – препоръчвам ви тези. Тъкмо ще рециклирате, освен да творите.

Весели празници от мен!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

коледни проекти хартия