бисквитена торта рецепта

Тази бисквитена торта може да бъде намазана с какъвто крем си поискате. Най-лесният начин е с нишесте. Аз я правя поне два пъти в месеца и свършва за ден-два. Хубавото ѝ е, че бисквитените блатове са направени у дома и зная какво съдържат. Тя доста напомня на външен вид на „селската торта“, която се продава в някои сладкарници.

Блатовете се разточват лесно и се пекат за 5-7 минути всеки. Изискват да стоите до печката.

бисквитена торта рецепта

ПРОДУКТИ ЗА БЛАТОВЕТЕ:

300 грама извара (може и по-малко, пак ще стане)

200 грама захар (1 чаена чаша)

2 яйца

половин чаена лъжичка бакпулвер

3 чаши брашно плюс още половин чаша при разточването

ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТОВЕТЕ:

Смесете всички продукти без допълнителната половин чаша брашно. Ако тестото е твърде лепкаво, добавете още малко брашно. Тестото трябва да е меко, но да може да се меси с ръце.

бисквитена торта рецепта

Резделете тестото на 8 що-годе еднакви топки. Включете фурната да загрява на 160-170 градуса по Целзий, отгоре и отдолу.

Изберете големината на блатовете. За шаблон ползвайте чиния или тавичка.

Върху лист хартия за печене разточете първата топка. Дебелината на блата трябва да е около 2-3 мм. Поръсвайте тестото с брашно и леко разточвайте, става и с бирена бутилка.

Когато разточите до нужната големина, така че да можете да поберете избрания шаблон, сложете чинията или тавичката върху тестото. Ако ползвате тавичка, просто натиснете силно и развъртете, за да се разреже тестото. Ако ползвате чиния, минете покрай ръбовете ѝ с нож.

Пъхнете листа за печене с разрязаното тесто в загрятата фурна. Включете брояч за време или наблюдавайте блата, защото бързо ще бъде готов.

В това време разточете втори блат и повторете същото.

бисквитена торта рецепта

За да стане по-бързо, аз пека по два блата. Имам две решетки във фурната, една над друга, на които слагам листовете за печене. Слагам първия лист, разточвам следващия и го пъхам също вътре. Горе-долу на всеки 3-4 минути отварям фурната и добавям нов блат, а вадя вече изпечен.

Понякога ползвам и вентилатор, особено ако пека по два блата едновременно. Тогава трябва да сте по-внимателни, защото не бива блатовете да покафеняват. Хубавото е, че изрезките, които остават около кръглите блатове и също се изпичат, често покафеняват първи и ви подсказват, че са готови за вадене.

Извадете готовия блат и оставете листа за печене върху решетка или дървена дъска, за да поизстине. Решетката или тавичката остава в печката със следващия блат. След като блатът изстине, го отлепете от листа за печене и ползвайте листа отново. За по-бързо печене ви трябват 4 листа, за поединично – два. Не изхвърляйте листовете за печене, ако са здрави и не са прегорели. Те могат да се ползват няколко пъти, така правите по-малко боклук.

бисквитена торта рецепта

Направете нишесте или крем по ваш избор. Аз най-често правя нишесте с 1 литър прясно мляко и някакво читаво кремче на прах. Понякога добавям просто царевично брашно и аромат, обаче не става чак толкова вкусно като готово кремче, за съжаление.

Можете да направите яйчен крем, да добавите сметана или сгъстено мляко към нишестето – има безброй варианти. Напоследък за разкош нарязвам портокал между блатовете, поръсвам с пияни дюли, а най-отгоре – със смлени ядки. Но бихте могли да смелите изрезките от блатовете и да поръсите тортата само с тях.

бисквитена торта рецепта

Рецептата за блатовете може да ползвате и само за бисквитки. Също може да си изпечете двойно повече блатове и да ги приберете увити в хладилника, за да не изсъхват. Когато първата торта свърши, ще можете веднага да направите още една. Блатовете съм съхранявала седмица и нямаха разлика с току-що изпечени. Те стават и за нетрадиционен подарък – с литър мляко и две пакетчета кремче в торбичката.

бисквитена торта рецепта

Ако цените домашната храна, срещу 40 минути до печката ще имате вкусна бисквитена торта с домашни блатове. Да ви е сладко!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

сироп черен бъз и малини рецепта