ДА ОТГЛЕДАМЕ ГЛУХАРЧЕ

Миналата година съвсем случайно с Елора открихме нещо, което всъщност е пред очите на всички ни, но просто не го забелязваме. За разлика от повечето цветя, глухарчетата, които носим у дома и оставяме във вазички не увяхват. От жълтурчета, те стават на бели глухарчета, а ние можем да наблюдаваме целия процес на тази промяна:

Първо цветето видимо се свива на нещо като увехнала пъпка, после постепенно „разцъфва“ наново като глухарче. Накрая можете да издухате пухкавото глухарче през балкона си и даже да си пожелаете нещо.

ДА ОТГЛЕДАМЕ ГЛУХАРЧЕ

Промяната отнема между една и две седмици. Забелязах, че ако потопите свежи глухарчета с великденчета, те най-лесно стават на пухкави пухчета. Оттогава дори и през есента си взимаме от време на време глухарчета вкъщи, за да им се порадваме.

Това е чудесен метод за наблюдение над растенията, повод детето да обърне внимание. Повечето деца обичат да берат всякакви полски цветя и да ги носят вкъщи. Съветвам ви обаче да ги откъснете непосредствено преди да се приберете, защото глухарчетата лесно омекват и съхнат, оставени без вода. Вариант е да ги потопите в чашка с малко вода още на улицата.

ДА ОТГЛЕДАМЕ ГЛУХАРЧЕ

Наблюдавайте с детето как жълтото цветче постепенно ще изсъхне и ще се свие, а после ще „разцъфне“ отново, но в бяло. Обяснете му, че така то пръска своите семенца, за да поникнат още глухарчета.

ДА ОТГЛЕДАМЕ ГЛУХАРЧЕ

Глухарчето у дома е обичано и заради вкусния „мед“ от глухарчета, който приготвяме всяка пролет.

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

мед от глухарче