имуностимуланти билки

Напоследък все повече залагам на билките. От собствен опит виждам как всеки сезон природата ни дава точните билки, за да бъдем здрави. Пролетта започваме със сиропи от форзиция за имунитет и теменужки за леко дишане и отхрачване, мед от глухарчета за подсилване на тялото, борови връхчета за витамин Ц и цвят бъз за бодрост. И така чак до есента с листата и плодовете на дюлите, които пък помагат срещу кашлица.

У дома ползваме три изпитани имуностимуланта, които наистина пресичат настинките и ни предпазват от тях. Пием ги цялото семейство без значение от възрастта.

ПРОЛЕТ: ФОРЗИЦИЯ

сироп от форсития

Форзицията или форситията е жълт храст, който е един от първите с цвят след зимата. От цветчетата се прави сироп, който се разрежда с вода и се пие. Вкусен е, но е нетраен, дори ако добавите лимонена киселина. Затова ние изпиваме още до началото на лятото нашия сироп от форзиция. Той ни спасява от пролетните настинки и грипове. В аптеките се продават имуностимуланти от форзиция, но тя расте навсякъде, така че можем и сами да си направим.

сироп от форсития

ЛЯТО: ЛИСТА ОТ ДИВИ ЯГОДИ

имуностимуланти билки

Те се приемат под формата на чай – сварявате във вода, запарвате и пиете. Количеството е около шепа листа за две чаени чаши. Чаят не е особено вкусен, но не е и неприятен на вкус. Затова пък две-три чаши от него на ден пресичат бързо настинките. Бера листата от диви ягоди след като ягодките узреят, всеки път по малко, когато сме на разходка. Тази отвара си съперничи по успех с любимия ми спасителен чай „При студ и зима“.

ЕСЕН: СИРОП ОТ ЧЕРЕН БЪЗ

сироп черен бъз и малини рецепта

Смесвам черния бъз с малини, защото дъщеря ми никак не харесва вкуса му. Той ни пази от болести през есента и зимата. По една чаена лъжичка на ден, с прекъсвания по месец, ни гарантира добро здраве. Пресича настинките, затова посягаме към него и ако сме общували с подсмърчащи и покашлящи хора.

Сироп от черен бъз се продава в аптеките. Купешкият е доста вкусен, което ме кара да се замисля за съдържанието му. Половин литър домашен сироп е предостатъчен за цялото семейство за периода есен-зима-пролет.

сироп черен бъз и малини рецепта

„DEWBERRIES“ ИЛИ МАТОВИ КЪПИНИ

dewberries

Не открих как се казват на български. Видях ги в страницата на една дама, която живее в UK и произвежда натурални мехлеми (Guardian Angel). Аз от години се чудех на тези по-меки и матови къпини, чиито храсти пълзят по земята. Оказа се, че плодовете и листата понижават лошия холестерол и кръвното налягане, повишават имунитета и зрението, имат противобръчков ефект, полезни са за здрави венци и зъби. На снимката се вижда разликата между обикновените къпини (вляво) и dewberries.

Такива „къпини“ съм виждала на Пътеката на здравето в Банкя, както и до карстовия извор в село Безден. Обзалагам се, че ги има на доста места.

Здравето и лековете са на ръка разстояние от нас. Природата се грижи за всичко в нашето райско кътче от света!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

детско здраве