ягодов сладолед рецепта

Това е ягодово-сметанов сладолед, който често си правим у дома, щом настъпи сезона на ягодите. Дъщеря ми много обича сладолед и понеже купуваме само занаятчийски, си правим и сами. Нямаме машина за сладолед, сместа замръзва директно в камерата. Тоест, ако имате с какво да си разбиете белтъците на пяна, друго не ви трябва:)

Сладоледът с ягоди е вариация на сметановия сладолед, който съм публикувала отдавна.

Не ползвам точни мерки, така че всички количества са „около“, плюс-минус.

2 чаши ягоди със захар, престояли към 12 часа

½ чаша кристална захар каквато предпочитате

2 яйца

1 кофичка заквасена сметана

Когато купувам ягоди, похапваме и останалите гледам да ги посипя със захар и да ги сложа в хладилника, защото иначе гният. От сиропираните ягоди после си слагаме в киселото мляко, правим ги на сладолед… Намираме им приложение.

Та, от такива сиропирани ягодки ви трябват около 2 чаени чаши, които трябва да пасирате. Към тях добавяте заквасената сметана, захарта и двата жълтъка.

Белтъците биете на сняг и добавяте накрая, внимателно. Те дават пухкавост на сладоледа. Захарта пък служи, за да не замръзва на кокал водата в сместа. Ако сложите по-малко, сладоледът ще стане по-твърд.

Но, ние сме приели, че сладоледът е калорично удоволствие. Уви.

След като сместа е готова, можете мързеливо да я сипете в купа и да я замразите цялата наведнъж. Аз понякога я замразявам на малки порции, защото дъщеря ми обожава сладолед на клечка. Така никой не бърка отделните сладоледчета, а и можем да ги носим навън в термосова кутия.

За целта, освен формичките за сладолед на клечка, ползвам най-обикновени силиконови формички за печене. После слагам формичките в камерата на хладилника и изчаквам два-три часа, за да замръзне сместа.

ягодов сладолед рецепта

По тази рецепта може да си правите сладолед и с малини, череши, вишни, къпини, кайсии – плодове, които можете да засипете със захар и те да пуснат сироп. то колко сладоледчета излизат от посоченото количество.

Надявам се нашият ягодов сладолед да ви хареса. На нас ни е любим!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

премахване на петна