сироп от рози рецепта

Сиропът от рози се прави много лесно. Единственото условие е розите да са ароматни, за да бъде ароматен и сиропът. Аз правих сироп от трендафил – за който не знае, трендафил е вид розов храст, който цъфти с розови, червени или бели цветове, има силен аромат и расте в почти всеки стар български двор, най-често около прозорците на къщите.

Тъй като трендафилът не е наш, взимах най-вече цветовете,които бяха напът да прецъфтят, но сиропът си стана хубав и ароматен. Тоест, не е необходимо непременно да пожертвате най-хубавите цветове.

ЗА ЕДИН БУРКАН СИРОП ТРЯБВАТ:

2-3 розови цвята

половин буркан вода

половин буркан захар

¼ чаена лъжичка лимонена киселина, ако ще го консервирате

Аз до консервиране не стигнах, изпиваме го за секунди този розов еликсир.

ПРИГОТВЯНЕ:

сироп от рози рецепта

Кипнете захарта и водата, за да станат на горещ, врящ сироп. Накъсайте листенцата на розите и напълнете с тях буркана догоре. Залейте ги с горещия захарен сироп. Листенцата мигом ще застанат най-горе и ще се смачкат. Сместа ще стане бледожълта. Затворете буркана с капачка и го оставете да изстине. След това приберете буркана в хладилник за седмица. След седмица можете да прецедите готовия сироп от рози, за да махнете листенцата.

сироп от рози рецепта

Ако желаете да запазите сироп за по-късно ползване, отново го загрейте, добавете лимонената киселина и сипете в буркан. Затворения буркан обърнете с капачката надолу, докато сместа в него изстине.

От опит знам, че цветните сиропи не са особено трайни. Често след месец-два от аромата им не е останало много, затова по-добре си ги пийте веднага и не заделяйте много за зимата. Също така има години, в които цветята не дават достатъчно аромат. Например тази година (2021) така беше с теменужките и люляка – сиропите не се получиха с хубав аромат, поне не всички партиди. Но засега розите се представят чудесно.

сироп от рози рецепта

Розовият сироп има бледожълт цвят, когато не е разреден с вода. Когато се разреди, няма цвят, няма и мирис, само божествен вкус. С листенца от рози можете да си направите и розова захар, която служи за украси и разкош в домашни десерти. Става и за малки, сладки, патриотични подаръчета.

розова захар

Да ви е сладко и розово!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

сироп акация рецепта