игри с треви

Всяка пролет показвам на дъщеря ми как да си направи звънче от овчарска торбичка или гъсеничка от осил. Преди седмица-две една моя колежка ме подсети, че като деца стреляхме с други полски тревички. Ще взема да опиша игрите, за които се сещам, а ако вие знаете още някоя – споделете я, за да знаем повече:)

ЗВЪНЧЕ ОТ ОВЧАРСКА ТОРБИЧКА

игри с треви

Овчарска торбичка е тревата със ситни, бели цветчета и твърди, сърцевидни листенца. Ако дръпнете внимателно десетина от листенцата надолу – така, че да обелите част от стъблото, без обаче да късате листото, а после разклатите до ухото си полското цвете, ще чуете тих, нежен звън.

игри с треви

ГЪСЕНИЦА ОТ ОСИЛ

Осилите могат да бъдат опасни – това е първото, което трябва да обясните на детето си за тях. Те не бива да се лапат, нито да се поставят до ушите, защото имат свойството да се придвижват. Точно чрез това свойство правим движеща се „гъсеничка“:

игри с треви

Откъснете мъхестата част на осила, сложете го между разтворените си длани и започнете да ги движите леко едната напред, другата назад. Осилът ще започне да „пълзи“ в улея между дланите ви. Понякога с Елора дори си подаваме осила една на друга, движейки го между ръцете си. Това е забавна игра.

РАСТЕНИЕ-ПРАШКА

игри с треви

Ето за това растение ме подсети Галя, която играеше с него с дъщеричката си Мила. Не знам как се казва растението, обаче Елора беше много впечатлена от тази игра. Извинете ме за липсващия фокус на снимката – играехме и не внимавах.

игри с треви

Откъсвате растението така, че да има дължина на дръжката. Дръжката се подвива около цвета горе, подобно на примка. Когато рязко дръпнете примката, цветчето се изстрелва. Ако стъблото не е достатъчно жилаво и се прекърши, ползвайте стъбълцето на друго растение.

СВИРКА ОТ ТРЕВИЧКА

Никога не съм умеела да свиря с тревичка, тази игра е от бащата на Елора. За целта ви трябва стръкче трева, което да опънете между двата си палеца. Когато допрете палците си един до друг (с длани, обърнати надолу), се получава малък процеп при извивката на палеца. Точно в този процеп трябва да духнете, а тревичката да е опъната в средата му.

игри с треви

Аз успях, но пръстчетата на Елора почти не правят процеп, затова на нея предложих друга свирка:

СВИРКА ОТ ЛИСТО

Вземете здраво листо, дълго около 6 сантиметра. Опънете го с два пръста откъм тесните страни и го доближете до устните си. Духнете силно. Можете и да разрежете листото на две по ширина, тогава се получава различен звук.

Трябва да се „хване цаката“ на свиренето с листо, но тъкмо ще упражним и търпението, нали? А и игрите с издишане са полезни за правилната артикулация.

БУЛКА ОТ МАК

Като деца ние системно унищожавахме всички цветя, до които се доберем. Ядяхме акацията, от едва напъпилите рози си правехме „червила“, а от маковете правехме нещо като мини куклички. Откъсвахме неразцъфнала пъпка от мак, отваряхме пъпката и внимателно издърпвахме навън цвета. Понякога вместо червени, намирахме бели листенцата вътре и това беше „булка“. Но и червените макове-булки влизаха в ролите на вълшебни феи, например.

игри с треви

За тези игри с полски тревички се сещам аз, като не броя онези растения, които похапвахме:) През пролетта и началото на лятото те са чудесен начин да сприятелим децата си с природата.

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

развиващи игри навън