сироп накисната мента

Тази година (2021) видях из форумите сироп, в който ментата не се вари, а само се накисва по подобие на сиропа от бял бъз. Сега, когато започнахме да го правим вкъщи, ми се струва толкова логично да не варя ментата, защото тя е изключително ароматна. Обаче истината е, че не се сетих сама:)

Този сироп не се вари и не се загрява над 50 градуса по Целзий. Това означава, че ако искате да го консервирате, ще трябва да варите затворените буркани около 5 минути, за да се вакуумират капачките. Иначе може да се съхранява за около месец на хладно в затворени плътно буркани или бутилки. Когато отворите буркан със сироп, трябва да държите буркана в хладилник, защото сиропа ще вкисне на топло.

ПРОДУКТИ:

букет прясна мента

филтрирана или изворна вода

лимон (по желание)

захар

лимонена киселина

сироп накисната мента

ПРИГОТВЯНЕ:

Умишлено не съм писала пропорции – просто сложете откъснатите стръкове в тенджера и ги залейте с филтрирана или изворна вода така, че като ги натиснете към дъното, да са покрити с вода. Ментата ще плува на повърхността на водата и дори няма да увехне до следващия ден. И да сложите повече вода, няма да бъде проблем.

Аз ползвам трилитрова тенджерка. В нея се получава малко над два литра готов сироп – около литър и половина вода и килограм захар.

По-важно е каква е водата. Тъй като този сироп не се вари, е хубаво тя да не е сипана от крана. Ако я налеете от чешмичка на извор или филтрирате вода от чешмата вкъщи, тя ще бъде без добавяната в питейната вода хлор. Ще бъде чиста. В краен случай преварете чешмяна вода и я охладете.

Ако разполагате с лимон, обелете му кората, защото е намазана с вредни химикали, за да го съхрани. После го нарежете на парченца и го добавете към накиснатата мента. Може да не добавяте лимон, не е решаващо за вкуса на сиропа.

сироп накисната мента

След едно денонощие на стайна температура прецедете накиснатата мента. Ако сте добавили и лимон, първо натиснете хубаво с ръце или вилица лимоновите резени, за да си пуснат сока. Сложете ментовата вода в тенджера на котлона. Добавете захарта в съотношение 1:1,5 и загрейте само колкото да се разтопи захарта. Бъркайте, за да помогнете на разтапянето. При мен този сироп се нагрява най-много до 50 градуса по Целзий.

За бързо домашно безалкохолно бихте могли просто да добавите мед към ментовата вода и да сипете напитката в кана. Получава се чудесна, свежа ментова лимонада.

Добавете лимонената киселина. Слагам пакетче (1 с.л) на 2-3 литра сироп. След като всичко се е разтворило, затворете сиропа в бутилки или буркани. Ако ги обърнете надолу с капачките, те ще изглеждат така, сякаш са вакуумирани, но няма да издържат дълго. Приберете ги на хладно и ги консумирайте до месец.

Аз обръщам бурканите, макар да не стават трайни. Дори да сте забравили затворените буркани на топло и на повърхността на сиропа да се е появил мухъл, не е голяма беда. На мен ми се случва понякога. Просто прибирам на хладно, когато отворя буркана, махам мухъла и използвам сиропа. Вкусът си е същият. По-голям проблем става, ако забравите на топло вече отворен буркан, защото след няколко дни сиропът ще вкисне.

сироп накисната мента

Ако желаете да запазите сироп от накисната мента за по-дълго, ще трябва да сварите пълните буркани за около 5 минути, за да се вакуумират капачките. Аз не пазя дълго ментов сироп – първо, защото ми е доста летен вкуса му, второ, защото мента има и през есента. Правила съм сиропа с мента от градината, с мента от планината, с блатна мента, с мента от полето – цветът на сиропа понякога става по-наситен, друг път е по-слаб, ароматът понякога се носи из целия апартамент, друг път си стои в чашата. Има хора, които затварят бутилките с резени лимон и ги държат в зимник. Аз не съм го правила, най-вече поради липсата на зимник.

Обожавам този ментов сироп през летните жеги – разреден със студена газирана вода, с добавени късчета лед. Изпивам по няколко чаши на един дъх, докато не се разхладя. Прекрасен е.

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

СИРОП ОТ МЕНТА С ВАРЕНЕ / рецепта

сироп от рози рецепта